Dimarts, 26 de maig de 2020 - Edició 669
La República

Ahir deien blanc, avui diuen negre

              O és una mala traducció d'una dita castellana o és una expressió equivocada del que passa en realitat. Es diuen moltes coses, especialment a les xarxes socials, es comenten […]

Joan Lladonet
Joan Lladonet 14/01/2018

              O és una mala traducció d'una dita castellana o és una expressió equivocada del que passa en realitat. Es diuen moltes coses, especialment a les xarxes socials, es comenten fets reals a través dels mitjans de comunicació, i quan es demostra que no són certs o que eren equivocats, no solen confesar-ho ni fer les rectificacions adients. També hi ha polítics que han après a fer el mateix. Record que Marta Rovira va advertir que es varen fer passes enrere, per evitar que hi hagués morts en el carrer, que havien rebut amenaces en aquest sentit per part del Govern de l'Estat. També record polítics i mitjans de comunicació que varen dir de tot i molt a Marta Rovira, perquè això era impossible. Com podia pensar Marta Rovira que el Govern tengués pensat cap bany de sang? Per què la segona d'ERC tenia sortides d'aquesta casta? Per què mentia? Record que Marta Rovira no canviava la seva declaració, però tampoc no la defensava amb vehemència. Ara, recentment, ha sortit la ministra Cospedal i ha afirmat que el Govern tenia l'exèrcit a punt d'intervenir, com calia, ja que l'exèrcit existeix precisament per això, per intervenir en el lloc en què el Govern cregui que és necessari. Que això era la cosa més normal del món. Jo no he fet, no ho solc fer mai, una anàlisi exhaustiva de la premsa ni dels diferents mitjans, per veure quins eren els comentaris, però els pocs que he vist, llegit i escoltat, no han fet cap referència a afirmar que Marta Rovira tenia raó i que havia dit la veritat en el moment que havia fet la seva declaració, cosa que aclaresc i que faig jo, encara que no tengui massa importància.

             Coneixem que el Govern espanyol fa xantatge a les comunitats autònomes, perquè els altres partits no els ajuden a aprovar els pressupostos, i si això passa, ja han avisat que es retallaran més de 4.000 milions d'euros. A cada comunitat li correspondrà una suma que li impedirà una assistència social important. Això es veu que no interessa al partit en el poder ni als seus votants, però el ministeri de Defensa manté convenis amb diòcesis i amb l'Opus Dei, que costen a tots els espanyols, tant si s'hi hi estan d'acord com si no, 26.133 euros. Aquests emoluments s'han dedicat a sufragar l'assistència espiritual als militars espanyols durant el 2017. Són les forces armades, aquestes que estaven preparades per intervenir al Principat, la institució on més sembla que l'estat sigui confessional. Diu això la Constitució? Afirma la Constitució espanyola que Espanya és un estat confessional? Llavors si no ho diu, per què el TC i el TS no estan investigant Dolores de Cospedal ni la cúpula militar implicada? No tan sols no són investigats pels tribunals neutrals, sinó que el Govern finança la suposada confessionalitat. Fins quan es permetrà que existeixi aquest escàndol comparatiu?

             El ministeri de Defensa espanyol, aquell que tenia l'exèrcit preparat per intervenir contra els independentistes, ha subvencionat l'Associació de militars espanyols, coneguda per fer apologia del franquisme,  amb uns 5.000 euros els darrers anys. Aquí la quantitat no té importància, sinó que aquesta existeix perquè és un ajuda rebuda d'un Govern, suposadament demòcrata, i, per tant, antidictadura i antifranquista. Això, a més de permetre'ls utilitzar un edifici oficial de l'Exèrcit de terra, pagar l'energia, el material informàtic, els telèfons, etc., és a dir, tota la infraestructura. Davant la protesta  de  Jon Iñarritu, senador d'EH Bildu, Maria Dolores de Cospedal ha argumentat que l'ajuda quedava justificada, perquè l'Associació defensava un objectiu propi del departament, com era la difusió de la cultura de Defensa. En la seva argumentació no apareix per res el fet que amb la cultura de Defensa, també es defensa la cultura franquista. A més, la ministra no pot negar que aquesta associació edita la revista Militares on es fa apologia de Franco i s'està en contra de la Llei de Memòria Històrica, que, oh casualitat, el PP també hi està en contra, encara que ho dissimuli. Queda clar que el títol que se m'ha ocorregut no és de cap de les maneres encertat, ja que aquesta gent, on ahir, abans de la mort de Franco, deia blanc, avui diu blanc o allà on ahir deia negre, avui diu negre.

             Per tant, actuaran contra la Constitució espanyola, perquè saben que els tribunals els emparen. I no permetran que els independentistes presos puguin exercir de polítics, ni permetran tampoc que els exiliats puguin tornar sense haver d'esser empresonats. Gran part del poble espanyol ha estret el puny i ha posat el polze cap per avall com feien al circ romà, quan desitjaven la mort d'algun gladiador. Per què es repeteix la història, més de 80 anys després, quan n'hi havia molts que s'alegraven de fer desaparèixer persones per haver tengut una petita discussió amb elles? Si ahir deien que tenien l'exèrcit preparat, avui també l'hi deuen tenir, així que si el Govern que es formi dels independentistes pretén complir el programa electoral, ja poden saber què passarà, encara que no hi hagi hagut cap periodista d'investigació espanyol que hagi esbrinat quins edificis eren els que havien d'ocupar o destruir.

 

Relacionats