Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Acabarem com “el rosari de l’aurora”

              Tothom sap com acabà “el rosari de l’aurora”, a cops de creu.  Avui dia resten pocs  “rosaris d’aurora” i poques creus per a […]

Jaume Meneses
Jaume Meneses 07/02/2014

              Tothom sap com acabà “el rosari de l’aurora”, a cops de creu.  Avui dia resten pocs  “rosaris d’aurora” i poques creus per a poder estellar al cap d’un altre, però hi han actuacions i paraules dites a la babalà –no sé si amb mala llet o sense –  que poden fer més mal que un cop de creu.Em refereixo a “rosaris de l’aurora” transitats pels nostres carrers. O sigui que els cops de creu serien entre nosaltres mateixos. No podríem donar la culpa a ningú.

              El president Mas no en té prou amb el botifler del Duran Lleida, que ara hem d’escoltar (de moment no el considero un botifler) l’Homs fent volar coloms, marejant la perdiu i tot el que vulgueu. I així, no anem enlloc i acabarem malament. No entenc aquesta mania d’anar dient un dia una cosa i a l’altre dir el contrari, ara dir blanc i després dir negre. Sembla que els senyors de Convergència alliçonats pel seu soci de coalició, o vés a saber si per algun poder mediàtic o empresarial, vulguin donar actualitat a la dita: “Donar-li temps al temps”
Però quina fal·lera d'anar a les ràdios espanyoles més retrògrades ( i que no surtin amb la cançó de sempre, que s'ha de fer pedagogia) a xerrar i explicar el que som i hem sigut, el que fem i farem. Perquè per més que ens invitin, aquests mitjans que tots sabem quins són, es passen la pedagogia per l'arc de triomf. La pedagogia és la ciència de l'educació. Una persona pot practicar la pedagogia amb persones, que sense abans haver-te insultat però que són una mica matusseres o no massa llestes t'escolten, i els vols fer raonar i ensenyar el que tu creus és el camí adequat. Et faran cas o no, però almenys t'escoltaran.
             
              Amb tota la colla de persones que tots coneixem, i que des d'un temps ençà ens estan insultant i no volen saber re de les nostres paraules i dels nostres raonaments pel que estem lluitant, no cal que hi esmercem ni un minut. No escoltaran i al damunt ens insultaran.
No crec, que ni al mateix escriptor Antonio Gala que ha titllat els catalans de “subnormals”, poguéssim donar-li classes de pedagogia. Ha fet servir la paraula “subnormal” d'una manera gratuïta per insultar; paraula que molta gent no fa servir per respecte. Ell la fa servir per insultar al poble català tot presumint de persona intel·lectual i educada.

              Amb tot aquest en renou que estem patint, el portaveu del govern Homs s'ha dignat anar a la Cope. Jo, més aviat penso que diu poc a favor de la seva dignitat, en permetre que s’escoltin les seves paraules per les ones d'una ràdio que sempre ha dit barbaritats i proferit insults contra Catalunya, amb l'aquiescència de la Conferència Episcopal Espanyola, per a més inri.
Diu el portaveu Homs: “que el procés català podria acabar amb una votació dels ciutadans de tot l'estat espanyol, perquè caldria modificar la constitució”
En llegir aquestes paraules pensava que estava llegint una de les barrabassades que acostuma dir el botifler Pere Navarro, però no!, les ha dit el portaveu del govern de la Generalitat. ¿Sr. Homs, que practica la tàctica de “la puta i la ramoneta” com el seu company de coalició, Sr. Duran Lleida? O és que diu una cosa com a portaveu en sortir a contestar als periodistes al Palau de la Generalitat, i en diu una altra quan va a ràdios o televisions no catalanes? No ha escoltat mai aquella “cançó de l'enfadós” on la seva tornada és sempre la mateixa?: “de la constitución no se toca ni una coma”, i menys, dic jo, per afavorir als catalans.

              Sabem que dirà el Congrés de Madrid al demanar que facin servir l'article de la Constitució Espanyola, per traspassant-se el permís per a poder fer un referèndum. NO! Llavors que s'empatolla en voler preguntar a tots els espanyols, si també sap la resposta? Són ganes de marejar la pobra perdiu. Perquè han de decidir per nosaltres, unes persones alienes a tot el moviment independentista català?
En el referèndum d’Escòcia, què votaran els habitants de Gal·les, d’Anglaterra o Irlanda del Nord? En els referèndums celebrats a Quebec, què han votat els habitants de la resta del Canadà? Doncs, que hi pinten al nostre referèndum, la resta d’espanyols que no viuen a Catalunya? Res!

               Són ganes de complicar les coses. També proposa el conseller de la Presidència, que si guanya la independència, el govern espanyol hauria de negociar les condicions. Quines condicions? I afegeix el Sr. Homs, que el resultat final d'aquesta negociació podria ser una modificació constitucional, com a mínim per excloure a Catalunya de la carta magna, fet que implicaria que hagués de ser acceptada en referèndum per tot l'estat espanyol. Embolica que fa fort! Penso, que el portaveu de la Generalitat, la nit abans d'anar a la Cope hauria patit malsons que li han capgirat el cervell.
Si s'ha de fer com diu el Sr. Homs, no serem independents ni el segle XXII. Preguntaria al portaveu: De què va servir la sessió on tots els parlamentaris dempeus (menys els que tots sabem) van aprovar i aplaudir la nostra Sobirania? Si som sobirans, no ens cal que els de fora Catalunya ens diguin el que hem de fer.

               Hem de fer el referèndum i un cop hagi guanyat el “SÍ” i siguem independents, llavors negociem (?).
Prou de marejar la perdiu i vagin per feina! Que un ja té certa edat i m'agradaria veure el meu país lliure i sobirà, abans de (com deia Josep Pla) “passar avall”.