Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

22 de setembre, data del judici final?

La data que ha aixecat més expectació durant l'últim any és la del 9N, però a mesura que es va apropant, un altre dia és el que agafa força: el […]

El Dietari del Procés
El Dietari del Procés 12/08/2014

La data que ha aixecat més expectació durant l'últim any és la del 9N, però a mesura que es va apropant, un altre dia és el que agafa força: el de la convocatòria de la consulta, és a dir, el del xoc de trens, la data de la bifurcació, de la gran decisió. Tot i que encara no se sap quan arribarà aquest moment, el diari El Punt Avui ha publicat aquest dimarts un calendari factible: debat de política general del 15 al 17 de setembre -la setmana després de la Diada- i aprovació de la llei de consultes el dia 19 -durant la ressaca del referèndum escocès-. La legislació entraria en vigor el dilluns següent, dia 22. A partir de llavors, Artur Mas podria signar el decret de convocatòria. I després? Fem política-ficció?

El president de la Generalitat cridaria al poble a les urnes de manera oficial el mateix dia 22 a primera hora del matí, just quan es publicaria la llei al Diari Oficial de la Generalitat. Seria una argúcia per convocar la votació amb la llei en vigor, abans que el TC la suspengués. Se suposa que això l'executiu Rajoy no ho podria aturar, encara que serien capaços d'aprovar un decret d'emergència -com el que va signar Zapatero un divendres a les 22:45 en motiu de la vaga dels controladors aeris- o quelcom similar durant divendres a la nit o el cap de setmana per fulminar la llei abans del dilluns?

Suposem, però, que la convocatòria és el dia 22 i que el TC la suspèn a posteriori. Tot indica que el govern català negociarà amb l'espanyol fins l'últim moment per evitar anar per lliure. A les veus de Santi Vila i Joan Rigol s'hi ha sumat la de Joana Ortega, que ha recomanat “ajornar” la consulta si hi ha negativa de Madrid, no sense negociar fins al final.

Resposta d'Espanya? “Ara ja no podem negociar, no està a les nostres mans. Espereu la decisió final del TC. No podem fer res que contradigui al TC, així que com que no s'han decidit encara, de moment no ho podem autoritzar”. El tribunal, com és costum, suspendrà el text el primer dia, però després no s'afanyarà a prendre una decisió final, així que abans del novembre potser no hi ha ni una posició del famós òrgan estatal.

Acorralat a la xarxa de la legalitat espanyola, Artur Mas difícilment podrà convocar eleccions al Parlament el 9N, ja que com a molt tard, ho hauria de fer el 29 de setembre -quaranta dies abans- i no seria marge suficient per la negociació amb Madrid. Si opta per fer plebiscitàries amb més antelació, o bé les fa coincidir amb les municipals de maig o bé les convoca per abans de març -no poden haver comicis amb menys de tres mesos de diferència-. L'altra opció és tirar pel dret i deixar de banda la legalitat espanyola. I aquest és l'inevitable debat que ja ha arribat, i que omple la secció de política dels diaris d'aquesta setmana.

Mentre que veus de CDC i UDC advoquen per no celebrar la votació si l'Estat és reticent -i el PSC ho aplaudeix-, ERC, CUP, EUiA, l'ANC i Òmnium ja han reaccionat aquest dimarts exigint que es compleixi amb el compromís. A hores d'ara -a falta de la sempre revulsiva Diada- la sensació és que Mas optarà per convocar plebiscitàries ja sigui al novembre o durant l'hivern. Abans de fer-ho, però, haurà de recordar que fa dos anys que afirma que hi haurà plebiscit aquesta tardor sabent des del primer dia que Madrid no ho acataria. Que no se sorprengui si les expectatives electorals de CiU registren una nova baixada en picat.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014