Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Univers Comelade

El periodista Donat Putx repassa la biografia musical del músic nord-català al llibre ‘Pascal Comelade, l’argot del soroll’

Ramon Moreno 29/03/2021

El periodista Donat Putx ha donat forma literària a l’univers creatiu de Pascal Comelade al llibre Pascal Comelade, l’argot del soroll, que publica l’Editorial Empúries. El músic nascut a Montpeller te una obra marca  de la casa que és perfectament identificable tot just l’escoltem, i, tot i que el podríem situar en la casella del rock, la seva música i creativitat ha ultrapassat fronteres estilístiques fins a configurar el seu propi univers sonor; ha escrit músiques per a cinema dansa i teatre i s’ha apropat a la música de cobla.

Putx ha conversat llargament amb Comelade per a dibuixar aquest perfil biogràfic i musical que parteix de la Catalunya Nord i es ramifica al Principat i França i arriba arreu del món, amb una mirada àmplia del músic que l’ha portat a col·laborar amb altres músics com PJ Harvey (“una de les poques personalitats en el món de la música actual que realment té a veure amb el rock and roll) o Robert Wyatt (“em va impressionar, sí”), a banda de la seva relació amb el galàctic Sisa o Pau Riba. De la mateixa manera, Donat Putx també ha recorregut als records i opinions d’artistes i gent que ha treballat amb Pascal Comelade. Tot plegat ens dona una visió global i complerta i també precisa i detallista de la seva trajectòria i, tanmateix, de la seva importància musical i creativa, en el que és el “riquíssim imaginari” de l’artista.

Música, vida, paisatge

El llibre de Donat Putx aprofundeix en el vessant musical del músic, però també “en el vessant humà, en la relació amb el paisatge i el temps que li ha tocat viure, i en una derivada artística no tan coneguda, però interessant, que el vincula a l’univers gràfic”, per dir-ho en paraules del mateix autor. Però el volum es complementa amb textos escrits pel mateix Pascal Comelade, en una mena d’antologia puntual, publicats en mitjans com la revista Les Inrockuptibles, o en catàlegs d’exposicions.

No menys important és l’apartat final amb la discografia completa del músic, des dels treballs de producció pròpia, amb les corresponents reedicions d’elapés, senzills, epés, cassets  i cedés, fins a les (nombroses) col·laboracions amb d’altres artistes i músics.

L’argot del soroll emmarca, de manera precisa i amb molt bona literatura, l’obra creativa d’algú tan inclassificable com Pascal Comelade, “l’enigma més singular de la mostra música”, que requereix, necessàriament d’una lectura amb acompanyament musical. 

Pascal Comelade, l’argot del soroll. Donat Putx. Editorial Empúries. Barcelona, 2021. 320 pàgines. 18,50 €