Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

Segona edició de l’aplec literari Bellcaire Lletraferit

Se celebra el dia 25 a Bellcaire d’Empordà, amb el lema ‘Dona i Lletres’

Ramon Moreno 21/09/2021

La segona edició de l’aplec literari Bellcaire Lletraferit se celebrarà el dia 25 de setembre a Bellcaire d’Empordà (Baix Empordà). El lema per a aquesta trobada és Dona i lletres i aplegarà una desena d’editorials d’arreu del país.

Judith Cobeña, directora de l’aplec remarca que “Bellcaire lletraferit és fruit de l’estima pels llibres i les ganes de compartir sabers”, i presenta la trobada com “un Aplec on la gent que li agraden els llibres se senti ‘à l’aise’, confortable, caminant, preguntant, comprant i escoltant gent del món de les lletres sense més aspiracions que l’afany de compartir i mostrar la feina. És un esdeveniment que va caminant sempre de peus a terra però amb el cap ple de lletres”.

Dona i lletres

L’edició d’aquest any es desenvoluparà sota el lema Dona i lletres: “volem posar en valor les dones que escriuen, dibuixen, fan fotografies, són part del món editorial i encara ocupen com un segon lloc excepte els noms que s’han decidit consagrar”, precisa la directora de l’Aplec. “

Hem demanat a les editorials que ens portin les seves autores, i també hem demanat a autores novelles i reconegudes que vinguin sense l’editorial, amb els seus llibres i ens els presentin”.

A banda de les editorials, també hi tindrà presencia l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català que portarà el seu el seu quiosc amb totes les revistes catalanes per triar i remenar. També destaca l’exposició Vuit de vuit, d’Aleix Pons, una col·lecció d assemblatges vinculats a un poema de 8 poetes que parlen o són empordaneses.

“L’any passat vam tancar amb les veus de vuit poetes dones dites per la Carme Callol i aquest inaugurarem amb ella dient-nos els pensaments de dones escriptores de tots els temps. També farem un reconeixement a totes aquelles dones que van ser torturades, cremades, assassinades i excloses per ser dones sàvies, les mal anomenades bruixes”, diu Judith Cobeña. Bellcaire Lletraferit se suma a la lectura del manifest promogut per Sàpiens : “No eren bruixes, eren dones” i programa també una conferència a càrrec de l’historiador Pau Castells.

Tallers i contes per a tota la família; un diàleg obert entre Núria Esponellà i Maria Teresa Calabús “Ànima de Tramuntana”; i una conversa entre els escriptors Montse Castaño i Joan Lluís-Lluís destaquen entre els actes programats.

Editorials independents

Les editorials presents en aquesta edició són  Albertí Editor, Edicions Cal·lígraf, Gorbs, Voliana, Libres del delicte, Llibres del Segle, Edicions de la Ela Geminada,  Pagès Editors, Edicions Tremendes, Neret Edicions, Lapislàtzuli Editorial, Edicions Sidillà i Tèmenos Edicions. També hi serà present la llibreria El Cucut.

Suport a La Marató

“Bellcaire Lletraferit va néixer amb vocació d’aplegar sensibilitats i és per això que també és una acció a favor de la Marató de TV3”, destaca Cobeña. “Demanem a les editorials presents que donin un 10% dels guanys del dia (com si fos un Sant Jordi)  a la Marató i l’ajuntament de Bellcaire d’Empordà hi posa la mateixa quantitat i així doblem el donatiu.