Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023
Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023

[Lectures d’estiu] 100 dies del rock de la dècada dels 70 i 80

|

- Publicitat -

El concert dels Rolling Stones a Altamont i la separació dels Beatles i van posar punt final a la mítica i mitificada dècada dels 60, que tan creativa va ser en l’àmbit musical. Però la vida seguia i la música havia d’escriure encara pàgines glorioses (i no tant) els anys a venir. Jordi Novell (Barcelona, 1973), vinculat a la revista Enderrock en càrrecs de gerència i també autor de nombrosos articles, ha aplegat els 100 esdeveniments més destacats de les dècades dels 70 i 80, que ofereixen una visió de conjunt de què va ser la música en aquells anys i com va anar evolucionant. Reconeix l’autor que aquesta tria d’esdeveniments és una “excusa per parlar d’artistes, de cançons, d’èxits, de fracassos, de vida i també de mort”, en el que és, pel mateix fet de triar, un relat “necessàriament incomplet”.

Publicitat

Inicia el relat Jordi Novell amb la separació de Simon i Garfunkel amb la publicació del disc Bridge Over Troubled Water i l’acaba amb la publicació per part de Phil Collins de …But Seriously. Pel camí hi apareixen noms mítics de la història de la música com Eric Clapton, Jimi Hendrix, Deep Purple, Van Morrison, Creedence Clearwater Revival, Elton John o Bob Dylan, al costat d’altres que van tenir protagonisme en aquells anys, o que van iniciar la seva carrera, com Pretenders, Diana Ross o The Police, amb el moment culminant de la publicació de Thriller per part de Michael Jackson.

Jordi Novell parla de discos i cançons, però també de fets i esdeveniments com la mort d’Elvis Presley o Keith Moon, o com el rap arriba al gran públic amb Sugarhill Gang, i d’altres fets tan rellevants com l’aparició del canal MTV o els concerts benèfics que tindrien un punt àlgid amb el Live Aid, que van veure més de 1500 milions de persones arreu del món, mercès a la retransmissió televisiva mundial.

Evidentment, les tries són sempre personals, i cadascú tindrà els seus esdeveniments, discos, cançons i històries principals per recordar aquells anys, però Jordi Novell n’ha fet una tria intencionada que permet resseguir l’evolució de la música en aquelles dues dècades i fer-ne una contextualització musical i social. A més, les 100 entrades del llibre es completen amb una referència a l’escena musical catalana de cadascuna d’elles. Una escena “molt més rica i global del que nosaltres de vegades creiem”.

100 dies del rock de la dècada dels 70 i 80. Jordi Novell. Cossetània Edicions. 256 pàgines. 15,20 €

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió