Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

L’Any Teresa Juvé celebra el centenari de l’escriptora i pedagoga

L’autora acaba de publicar la seva darrera novel·la ‘El degollador de Vallvidrera’

Ramon Moreno 20/03/2021

ACN- El Departament de Cultura celebrarà durant tot aquest 2021 els 100 anys de la pedagoga i escriptora Teresa Juvé (Madrid, 1921) amb una sèrie d’activitats per divulgar-ne la trajectòria i fer difusió de la seva obra. A més, l’Any Teresa Juvé comptarà amb la complicitat i implicació d’una autora que, amb cent anys acabats de fer, acaba de publicar la seva darrera novel·la, El degollador de Vallvidrera (Editorial Meteora). Entre les activitats de la commemoració hi ha una exposició itinerant per les biblioteques, un espectacle-lectura dramatitzada, dues rutes literàries, a banda dels actes institucionals.

La commemoració es va iniciar el passat 7 de febrer, en l’aniversari de l’escriptora, amb una celebració a Palafrugell, i  s’allargarà tot el 2021, amb un programa d’activitats que encara està en construcció, segons ha exposat el seu comissari, Toni Terrades, però que ja té definits els eixos i diverses de les activitats que inclourà.

Rutes literàries i exposicions

L’Any Teresa Juvé desplegarà també dues rutes literàries per la Barcelona de finals del segle XVI, l’escenari de les novel·les La trampa i L’arbre trencat, i estrenarà una exposició itinerant de petit format que girarà per biblioteques del país a partir de l’abril.

La mostra recorrerà la trajectòria vital i literària de l’autora, des del seu Madrid de naixement, passant per l’exili, l’amor a la pedagogia i el compromís polític, passant per l’obra literària, “l’humanisme i el llegat vital”, en expressió de Terrades. D’altra banda, la commemoració inclou la producció d’un espectacle (lectura dramatitzada) Flaire de Lilàs, amb Maria Jesús Lleonard acompanyada per un pianista, i la llibreria Ona també dedicarà a l’escriptora una petita mostra literària.

Implicació de l’escriptora

El director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Oriol Ponsatí-Murlà, ha definit l’autora com una “figura cabdal, singular, una veu realment molt única en el marc de les lletres catalanes”. “Tot aquesta densitat de vida es tradueix en la seva obra literària”, afegeix, referint-se en concret a la saga de llibres protagonitzats pel portaveu reial Plagumà, i els seus personatges “amarats de tots els valors que han caracteritzat la seva vida: el compromís amb la dignitat humana i amb la justícia”.

El comissari de l’Any Teresa Juvé ha subratllat el fet que l’escriptora està sent part activa de l’organització de la commemoració. “Comptem amb la col·laboració total i absoluta de Teresa Juvé”, ha manifestat Terrades, que ha relatat també la “implicació” de l’autora en la revisió de textos i materials que estan preparant per celebrar l’efemèride. “És la millor participació possible”, s’ha felicitat el comissari.