Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

La Vila del Llibre de l’Escala dedica la seva edició a la Catalunya Nord

L’Escala celebra la cinquena edició de la seva fira literària

Ramon Moreno 03/03/2023

La Catalunya Nord serà la cultura convidada de la cinquena edició de la Vila del Llibre de l’Escala (Alt Empordà), que se celebrarà del 3 al 5 de març, en una edició de la qual n’ha tingut cura l’activista cultural i responsable de la Llibreria Catalana de Perpinyà, Joana Serra. En aquesta edició es vol donar a conèixer escriptors nord-catalans, així com analitzar la situació sociolingüística del territori amb la participació de persones i entitats com el Casal del Conflent o les associacions Aplec i Arrels.

A l’Escala hi tindran una presència destacada els escriptors Joan-Lluís Lluís i Joan-Daniel Bezsonoff  i es recordarà la figura de Josep Sebastià Pons, responsable directe de la supervivència del català literari a la Catalunya Nord al segle XX amb una taula sobre la seva poesia, una exposició d’aquarel·les i un recital poètic amb els actors Carme Callol i Jaume Comas. També hi participaran Miquela Valls i Eusebi Ayensa, que preparen una guia patrimonial i literària sobre l’autor que permetrà conèixer els espais que van inspirar-lo als dos costats de la frontera.

La Vila del Llibre de l’Escala s’articula al voltant del mercat d’editorials independents que, aquest any, a més de la quarantena de segells habituals, comptarà també amb llibreters de vell i d’ocasió. Hi haurà també activitats per a tots els públics, amb un espai infantil i familiar.

Catalunya Nord a banda, seran protagonistes del festival els poetes Roc Casagran i Clara Ballart, guanyadora del Premi Martí i Pol; Agustí Vehí, de qui Crims.cat recupera Quan la nit mata el dia deu anys després de la seva mort; Josep Pla i Joan Fuster, amb la representació de l’obra teatral De Sueca a l’Empordà de Sebastià Bennasar, amb Lluís-Anton Baulenas i Gemma Deusedas; i una taula de novel·la negra.

Es presentaran també novetats editorials com L’Empordà per a mitòmans de Xavier Febrés (Edicions Cal·lígraf), o Esclaus a Empúries. Els batallons disciplinaris de treballadors a les excavacions entre 1940 i 1942 de Francesc Gracia Alonso (Universitat de Barcelona) i L’Escala desapareguda de Lurdes Boix Llonch (Editorial Efadós).