Dimarts, 26 d'octubre de 2021 - Edició 1188
La República

La Fira Indilletres es trasllada a l’agost com a punt de trobada de les editorials independents

La Bisbal d’Empordà aplegarà 18 editorials i una trentena d’actes literaris

Ramon Moreno
Ramon Moreno 02/07/2020

La Fira Indilletres de la Bisbal d’Empordà tindrà tercera edició aquest 2020, però adaptada al coronavirus. La pandèmia ha obligat a posposar-la fins al darrer cap de setmana d’agost, però l’organització ja avança que, com sempre, hi haurà tota mena d’activitats. En seran fins a una trentena, que giraran al voltant del món del llibre, i on no hi poden faltar les presentacions. La pandèmia, això sí, ha obligar a ajornar la beca destinada a editorials. La fira se celebrarà a la plaça del Castell i a la sala capitular per garantir les mesures de seguretat. Aquest 2020, l’Indilletres reunirà divuit editorials; una xifra que s’ha reduït respecte l’any passat perquè no totes han pogut adaptar-se a les noves dates obligades per la covid-19.

La fira acollirà debats, conferències, tertúlies, recitals poètics, clubs de lectura, teatre, concerts i moltes presentacions de llibres. El tret de sortida el donarà el guionista Jair Domínguez, amb una proposta sorpresa. I entre els escriptors, traductors, artistes, youtubers o viquipedistes que passaran per aquesta tercera edició, l’organització en destaca noms com Enric Casasses (que ja hi va ser l’any passat), Joan Daniel Bezsonoff, Joan Benesiu, Francesc Serés, Valèria Gaillard, Jordi Raventós, Dolors Udina, Adrià Pujol, Joan Isaac, Carles Xuriguera, Àlex Hinojo, Albert Lloreta, Carles Sanjosex, Miquel Aguirre, Juli Gutiérrez Deulofeu o Valentina Planas.

Els organitzadors “refermen” l’aposta de la fira “per la literatura, la llengua i el país”, i si bé aquest any la situació generada per la covid-19 ha obligat a ajornar la Beca Indilletres per a editorials (que vol servir per contribuir a establir lligams entre la cultura catalana i la resta de cultures del món), si que es manté el lliurament del segon Premi Llucieta Canyà de crítica literària ja publicada.

Monòleg i concert-tertúlia

Fidel al seu compromís amb la llengua, Indilletres ha programat el monòleg Pompeu Fabra, jugada mestra! a càrrec de l’actor Òscar Intende, que girarà al voltant del pare de la gramàtica catalana. I del programa també en destaca la tertúlia-concert sobre el nou disc del bisbalenc Sanjosex, l’àlbum Dos somnis.

18 editorial independents

En aquesta 3a edició, la fira comptarà amb divuit editorials independents: Voliana Edicions, Cafè Central, Edicions Cal·lígraf, Lapizlàtzuli Editorial, Edicions Tremendes, Lletra, Impresa Edicions, Albertí Editor, Editorial Trípode, Llibres del Segle, Editorial Adesiara, L’Art de la Memòria, Tigre de Paper, Edicions Poncianes, Tushita Edicions, Editorial Karwan, Edicions Sidillà, Neret Edicions i Llibres del Delicte.

Indilletres va néixer el 2018 gràcies a un grup de veïns que volia organitzar cada primer cap de setmana de juny una fira d’editorials independents a la Bisbal d’Empordà. Hi participen també les llibreries, la Biblioteca, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, i compta amb el suport d’Òmnium Cultural i Edicions Sidillà.