Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La Catalunya estimada de Federico García Lorca

|

- Publicitat -

La relació de Federico García Lorca amb Catalunya i els catalans és intensa i apassionada. L’escriptor Salvador Giné ressegueix aquesta ruta lorquiana al llibre Federico García Lorca a Catalunya (Viena Edicions) per a dibuixar-ne un mapa global i detallat que va del Cadaqués de Dalí als teatres de Sabadell, Mataró o Igualada que van representar l’obra de l’escriptor andalús.

La relació de Lorca amb Catalunya és una relació d’amor: el poeta estimava Catalunya i Catalunya estimava el poeta i dramaturg. Catalunya va ser “un escenari privilegiat per a la seva expansió dramàtica, artística i personal”, com remarca Antonina Rodrigo, biògrafa de Lorca i autora del pròleg del llibre. La seva poesia, les seves obres teatrals “van captivar un públic molt ampli, des de milionaris fins a obrers”, destaca Salvador Giné, i les amistats catalanes de Lorca van ser moltes i alhora “intenses i profundes”.

Publicitat

Cadaqués i Dalí

L’abril de 1925, per Setmana Santa, Federico García Lorca arriba per primer cop a Catalunya, de la mà de Salvador Dalí. Els dos s’havien conegut a al Residencia de Estudiantes de Madrid i Cadaqués va ser el primer destí català del poeta. La seva amistat va ser íntima i als dos els unirà també la passió per Lídia Noguer, la Lídia de Cadaqués, que tenia “una ment predisposada per a  la poesia”. La cartografia de Cadaqués que descriu Giné ens porta de la pastisseria la Mallorquina a les rutes en barca al cap de Creus, passant per la casa d’estiueig dels Dalí.

En aquell primer viatge del 1925 Lorca també es va traslladar a Barcelona per llegir els seus poemes a l’Ateneu Barcelonès i les seves visites serien més o menys sovintejades. Aquí també representaria algunes de les seves obres, com Bodas de sangre i Doña Rosita el 1935. García Lorca es relaciona tant amb la intel·lectualitat catalana com amb gent anònima i recorre la ciutat de l’Ateneu a l’anomenat Barri Xino, el Raval o el Gòtic.

Josep Maria de Sagarra, J. V. Foix, Lluís Muntanyà o Eugeni D’Ors són alguns dels amics catalans de Lorca, entre els que destacarà especialment la figura de Margarida Xirgu. Els dos eren personatges tremendament populars. S’havien conegut a Madrid i l’actriu va ser la Mariana Pineda lorquiana que s’estrenaria el 1927 al Teatre Goya amb escenografia de Salvador Dalí. La seva amistat i devoció mútues va comportar que Xirgu estrenés bona part de les obres de Lorca i la seva relació només es va interrompre per l’assassinat del poeta el 1936.

Cartografia de Lorca

Altres punts de Catalunya tenen també la seva petja lorquiana, com Sant Cugat del Vallès, Reus, Manresa o Sabadell on les obres de Xirgu i Lorca fan parada en les seves gires de representacions.

El llibre de Salvador Giné és una guia que permet resseguir els llocs “en els quals Lorca va donar empenta al seu esperit artístic, des del teatre, la poesia, el dibuixo la música”, i també d’altre indrets més personals referits a les seves amistats o relacions. Els capítols es presenten ordenats per temàtiques i localitats i permeten fer una cartografia de García Lorca a Catalunya.

Federico García Lorca, amic de Catalunya i “catalanista furibundo”, com ell mateix es definia, es pot encara entreveure en molts indrets del país, com aquesta guia literària de Salvador Ginés palesa, i també forma part de l’esperit d’algunes obres de Salvador Dalí. De Cadaqués a Tarragona, Catalunya també recorda i estima el poeta que fou assassinat pels feixistes un 18 d’agost de 1936, ara ha fet justament 85 anys.

Federico García Lorca a Catalunya. Salvador Giné. Pròlegs d’Antonina Rodrigo i Víctor Fernández. Viena Edicions. Barcelona, 2021. 208 pàgines. 20,00 €

Publicitat

Opinió

Minut a Minut