Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 05 de juny del 2023
Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 05 de juny del 2023

Jordi Pujol: reflexionar sobre la societat i sobre el país

|

- Publicitat -

La presentació del llibre de Jordi Pujol Des dels turons a l’altra banda del riu el novembre de 1978 va ser tot un esdeveniment polític. Més d’un miler de persones s’hi van aplegar, entre elles el president de la Generalitat Josep Tarradellas, a banda de nombroses personalitats i públic en general. Tothom volia sentir i llegir Jordi Pujol, que havia forjat una personalitat pública rellevant com a lluitador antifranquista i en la recuperada Generalitat de Catalunya.

Publicitat

L’editorial Pòrtic va publicar aquell llibre, en una col·lecció “destinada als temes del present, del passat i del futur que constitueixen la preocupació de tots els pobles del món en aquesta angoixosa època que vivim de retrobament de la identitat humana”. Pujol era presentat com a “Nacionalista català des de molt jove” i es destacava la seva actuació “inspirada pel lema de ‘fer país’”.

El llibre que presentava Jordi Pujol era una recopilació de textos escrits entre mitjans de 1961 i octubre de 1962, durant el seu captiveri a la presó de Saragossa , on havia estat condemnat a dos anys i vuit mesos pel Consell de Guerra que l’havia jutjat pels coneguts com a Fets del Palau: la interpretació del Cant de la Senyera i el llançament d’octavetes al Palau de la Música, durant un homenatge a Joan Maragall en presència de destacades personalitats franquistes. Tot i que Pujol no era entre els assistents, se’l va considerar un dels promotors de l’acte i va ser detingut i jutjat pel règim dictatorial.

Des dels turons a l’altra banda del riu té ara una nova vida mercès a la reedició que n’ha fet l’editorial Comanegra i de la qual n’ha tingut cura el periodista cultural Joan Safont. A banda dels textos originals, la nova edició inclou d’altres textos com un nou pròleg de Jordi Pujol, fragments perduts en l’anterior edició, escrits i diaris inèdits de presó, o la declaració de Pujol davant del Consell de Guerra, a banda d’un recull d’imatges inèdites i un interessant treball introductori de Joan Safont que contextualitza no només aquells escrits de Pujol i la nova edició, sinó també ofereix una mirada a la personalitat i els anys de formació i presa de consciència política d’una de les figures imprescindibles de la història del país.

Ni un llibre polític ni un llibre d’estratègia

Ja a l’edició original es destacava que aquest no és un llibre polític ni d’estratègia política. Són escrits de reflexió personal sobre la societat i sobre el seu país, sobre “l’acció per Catalunya” que l’havia dut a la presó. En aquest sentit, el president Pujol diu al pròleg de la nova edició que “la lectura del llibre que teniu al davant pot fer entendre molts moments i fets de la meva vida. Del que hi ha hagut d’acció —i molta— i del que , al cap de seixanta anys, hi ha de dolor”.

Aquelles reflexions sobre el país, narrades a partir de lectures diverses, com El Crist de nou crucificat, de Nikos Karantzakis,  i escrites en estils diferents, com “El clot”, on en forma de paràbola narra la història d’una tribu que viu en un oasi, “a redós d’unes muntanyes molt altes i infranquejables i molt lluny del mar, amenaçada de mort per l’avanç del desert”, com descriu Joan Safont. O la “Carta al senyor X”, adreçada al pedagog Ramon Fuster i Rabés en la qual es presenta com a “representant d’una generació ignorada”.

Des dels turons esdevé un document de presentació de Jordi Pujol, un llibre “autèntic” en el que es mostra com un home culte, llegit i reflexiu, amb una idea de país que va madurant al seu interior i amb una passió molt concreta i determinada que marcarà la seva existència política i personal: “la passió per Catalunya”.

Des dels turons a l’altra banda del riu. Entre l’acció i l’esperança. Jordi Pujol. Edició i introducció de Joan Safont. Editorial Comanegra. Barcelona, 2023. 416 pàgines. 22,00 €

 

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió