Dimecres, 2 de desembre de 2020 - Edició 860
La República

Els llibres de la setmana

Una tria d’alguns dels darrers llibres publicats

Ramon Moreno
Ramon Moreno 21/09/2019

Frankenstein a Bagdad, d’Ahmed Saadawi (Ara Llibres. 336 pàgines 22,95 €). La capital iraquiana, ocupada per l’exèrcit americà, s’estremeix sota l’enèsima onada d’atacs suïcides. Després del darrer atemptat, en Hadi, un drapaire bocamoll, està en disposició de consumar el seu projecte pervers: recollir membres dels cadàvers que sembren els carrers per fer-ne un sol cos. Però en una nit de tempesta, el cadàver pren vida i desapareix. S’inicien així una sèrie d’assassinats misteriosos que atemoreixen una ciutat sense pau ni treva. El caos i la violència han creat un monstre, i ara el monstre clama venjança.

Distingida amb el Premi de Narrativa Àrab i Le Grand Prix de l’Imaginaire, i finalista del Man Booker, Frankenstein a Bagdad és el retaule d’una societat traumatitzada per la guerra, un relat periodístic, una novel·la de terror, una sàtira, una punyent al·legoria sobre la violència i la reconstrucció, sobre el sentiment de pèrdua de les dones i l’esperança de veure retornar amb vida els seus éssers estimats.

La noia, d’Edna O’Brien (Edicions 62. 240 pàgines, 19,90€). Situada en els camps més interiors del nordest de Nigèria, narra el terrible segrest, l’empresonament, l’horror i la fam de la Maryam. Narra també la seva fugida esperançada en mig del bosc. I quan tot ja sembla superat, s’endinsa en l’hostilitat i en la laberíntica burocràcia amb què topa la jove quan torna a casa amb un fill de l’enemic.

De la mà d’una de les autores vives més importants del segle, La noia és la història inoblidable de la supervivència d’una víctima innocent i del seu intent de mantenir viva la fe en l’home enmig de la barbàrie. La transformació d’una nena terroritzada en una mare plena de determinació. Una obra mestra sobre la violència i la tendresa. Una novel·la dura i compromesa, valenta i absolutament necessària.

El dia abans, de Sorj Chalandon (Edicions de 1984. 320 pàgines, 19,90 €). En Michel volia ser miner com el seu germà gran, fins que el 27 de desembre de 1974 en Jojo va morir a l’explosió del pou de Saint-Amé, a la mina de Liévin-Lens, una catàstrofe provocada per les negligències en la seguretat en la qual quaranta-dos miners van perdre la vida. Quaranta anys més tard, en Michel sent el desig més fervent que mai de venjar la mort del seu germà, com li havia demanat el pare, i de fer justícia a tots el homes a qui el carbó ha pres la vida al llarg del temps.

Amb una prosa carnal i cisellada i l’emoció a flor de pell, Sorj Chalandon s’endinsa en el món d’aquells quaranta-dos miners morts a les profunditats de la terra i en els tèrbols interessos dels que els van abocar a la tragèdia. Una història d’identitat i fraternitat que ret homenatge a aquells homes i a les seves famílies humiliades.

Relacionats