Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de maig del 2023

Contra els estàndards socials

|

- Publicitat -

Amb la seva primera novel·la, La història d’en Shuggie Bain, l’escriptor escocès resident als Estats Units Douglas Stuart va causar un gran impacte. Aquell relat, dur i emotiu, situat en el Glasgow deprimit dels anys vuitanta del segle XX al voltant d’un jovenet i la seva família abandonada a la seva sort, va ser reconegut arreu del món i va guanyar el Booker Prize l’any 2020.

Publicitat

Amb Un lloc per a en Mungo, Douglas Stuart segueix el fil del despertar adolescent a l’amor de dos joves que han de lluitar contra els condicionats familiars i socials per mantenir la seva relació. En Mungo, de família protestant i en James, de família catòlica viuen en dos barris de Glasgow de classe treballadora que aplega un grup de famílies que lluiten per la supervivència diària. El destí els ha assignat un paper d’enemics i un entorn social contra el qual han de lluitar, en un intent desesperat de fugir.

Conflicte social

Douglas Stuart ressegueix el paper de la masculinitat i com aquesta es construeix i s’expressa en diferents contextos. L’adolescent Mungo està experimentant amb la seva identitat sexual i se sent atret per altres nois. Això el posa en conflicte amb les expectatives socials sobre la masculinitat i el paper que ha de jugar com a home. Stuart aborda aquest tema amb delicadesa i sensibilitat, i mostra com la pressió social pot afectar negativament la salut mental i emocional dels joves. El seu entorn, la família, el seu germà i la seva mare principalment, guien en Mungo amb contundència i severitat, fins al dramàtic cap de setmana que l’obliguen a passar amb dos inquietants desconeguts i que tindrà unes dramàtiques conseqüències.

Un lloc per a en Mungo és una novel·la emotiva i complexa que ens encara amb temes com la masculinitat, la família i la identitat, en un entorn de degradació social i econòmica. Stuart reflecteix amb cruesa i un cert sentit de l’humor la vida dura dels suburbis, amb una brillant i commovedora narració dels ambients socials i dels sentiments del jove Mungo, a la descoberta de la seva identitat.

Un lloc per a en Mungo. Douglas Stuart. Traducció de Núria Busquets. Edicions de 1984. Barcelona, 2023. 512 pàgines. 22,90 €

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió