Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023
Edició 1891

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de setembre del 2023

Comença l’Any Gabriel Ferrater

|

- Publicitat -

Els actes dedicats a recordar la memòria del poeta Gabriel Ferrater, amb motiu del centenari del seu naixement els cinquanta anys del seu suïcidi, han començat a Reus i s’estendran a diferents punts de Catalunya amb els que Ferrater hi va tenir relació.

Publicitat

En l’acte inaugural hi van participar el també poeta Enric Casasses i es van projectar imatges de Ferrater. El doble aniversari serà compartit amb Barcelona i Sant Cugat del Vallès. També s’han organitzat activitats amb materials videogràfics i didàctics per ensenyar la seva figura als centres educatius i a les biblioteques.

El comissari de l’Any Gabriel Ferrater, Jordi Cornudella, ha recordat la trajectòria del poeta. Per Cornudella, el pas pel món editorial de Ferrater va ser una “immensa sort”, ja que les seves col·laboracions permeten completar una obra que seria, diu, “més aviat minsa”. “Si per alguna cosa és important Ferrater és perquè va deixar una obra poètica que va marcar un abans i un després en la poesia catalana, però sobretot, perquè després de 50 anys encara ens interpel·la, és una obra que continua viva i vigent”, ha argumentat el comissari. 

Celebració compartida

La commemoració està impulsada pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes i té el suport dels Ajuntaments de Reus i de Sant Cugat del Vallès. De fet, la celebració serà compartida amb Barcelona i Sant Cugat. La capital catalana acollirà l’acte central de l’Any, coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia, mentre que Sant Cugat es farà càrrec de la cloenda.

Per commemorar l’Any Ferrater, s’han programat actes arreu del país. A tall d’exemple, es col·locaran dues plaques commemoratives (a Reus i Sant Cugat), es farà el bateig amb el nom de Gabriel Ferrater a una unitat de Ferrocarrils de la Generalitat i també s’organitzaran rutes literàries, clubs de lectura o diferents exposicions al llarg de l’Any.

En el cas de Reus, s’han organitzat una seixantena d’activitats entre conferències, exposicions, rutes, escape rooms, lectures, xerrades, etc. Aquestes es faran a l’espai que les biblioteques municipals dediquen al poeta i intel·lectual nascut a la ciutat el 1922 i que han batejat com a Zona Gabriel Ferrater. També es farà la segona convocatòria del premi de Narrativa Ciutat de Reus o el cicle de programació contemporània ‘Paradigmes’. Diumenge passat, ja es va celebrar la caminada Reus-Alcover, que va aplegar més d’un miler de persones. 

Ferrater, poeta i intel·lectual europeu de primer ordre

Ferrater va ser un reconegut intel·lectual europeu de primer ordre i poeta català. Va exercir la crítica d’art, sobretot a la dècada dels 50. També en aquells mateixos anys va començar a publicar reflexions sobre literatura catalana i crítiques de llibres, i finalment, a partir del 1964, es va dedicar intensament a la lingüística. A partir de 1967 va ser professor de lingüística i crítica literària a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va escriure la seva obra poètica fonamentalment entre 1958 i 1963, i està recollida en tres llibres, Da nuces pueris (1960), Menja’t una cama (1962) i Teoria dels cossos (1966). Aquestes obres es van recollir en un sol volum a Les dones i els dies (1968).

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió