Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023
Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023

Beatles i Rolling Stones, naturalment

|

- Publicitat -

De manera general, la música dels Beatles i els Rolling Stones ha estat presentada com antitètiques. Ets dels Beatles o dels Stones? és la clàssica disjuntiva a la que qualsevol amant de la música s’ha enfrontat en alguna ocasió. Els Beatles han estat presentats com els ordenats, bonics, polits, simpàtics i divertits, que feien música que agradava a tothom; mentre que Jagger i companyia eren peluts, durs, i amb tendència a la música més impura. Si Paul McCartney era el gendre que els pares voldrien a la família, la gran pregunta era si algú voldria la filla casada amb un membre dels Rolling Stones.

Publicitat

Aquesta dicotomia era purament superficial. Al món de la música difícilment hi ha compartiments estancs i, en general, als fans dels Beatles els agraden els Stones i a l’inrevés. Però no és només això: les trajectòria dels dos grups van transcórrer en paral·lel als llarg dels anys 60 (fins la separació dels Beatles), amb bones dosis d’amistat i col·laboracions mútues.

Trajectòries en paral·lel

BeatleStones. Un duelo, un vencedor s’endinsa en la relació entre els dos grups, els punts de contacte i divergències i una història que va transcórrer en paral·lel i que en part va generar una fictícia rivalitat com a element comercial. Enllaçant amb les arrels  de la música negra nord-americana, Stones i Beatles van obrir nous camins al món del rock.

Els autors dibuixen les trajectòries dels dos grups desmuntat mites i aportant una visió global que va més enllà dels mateixos grups per a dibuixar una radiografia de la gran creativitat dels anys 60, sobretot, i posteriors al món de la música.

Partint de la qualitat indiscutible i de la solidesa de Beatles i Rolling Stones, Yves Delmas i Charles Gancel analitzen aspectes fonamentals com l’inicial paper secundari de George Harrison i Keith Richards i la separació del Stones de Brian Jones; l’actitud i presència als escenaris dels dos grups i els fenomen dels fans, en uns temps en què els equips de so eren primaris i limitats; la capacitat compositiva i la seva evolució musical, de She Loves You al Sgt. Pepper’s, d’I Wanna Be Your Man (per cert un tema cedit pels Beatles) a l’immortal (I Can’t Get No) Satisfaction, amb l’impressionant riff d’entrada. S’endinsa també el volum en aspectes com la relació dels dos grups amb els drogues i l’impacte que va tenir en la societat musical i jove dels 60; o l’atzarosa vida sexual d’uns i altres…

Grups fonamentals a la història de la música

Lluny de divergències, Rolling Stones i Beatles, Beatles i Rolling Stones són fonamentals per a entendre la música al segle XX, el seu desenvolupament i consolidació la seva projecció al futur. Entre les xifres que aporten als autors, algunes d’astronòmiques: els Beatles han venut 1,6 mil milions de singles i 600 milions d’àlbum; el Rolling Stones 250 milions d’àlbums (no hi ha dades de singles en el seu cas). Impressionant, tenint en compte que bona part de les seves carreres les van fer sense la globalització de les xarxes. Com sempre en aquest tipus de llibre els annexes són un element molt valorat per seguidors dels grups i lectors.

Delmas i Gancel han sabut escriure una llibre atractiu per als amants de la música (més enllà de si són seguidors d’un o altres grup). El rock és aquela cosa tan vital que van fer de Beatles i Stones icones de les nostres vides. Els dos autors són fans i van viure aquells anys vitals d’explosió i creativitat rock i pop. Però també saben aportar l’anàlisi i les dades objectives i permeten fer una recorregut precís dels dos grups, lluny, com escriu l’imprescindible periodista musical Ignacio Julià al pròleg de llibre, de “llocs comuns i fàcils obvietats”.

 

BeatleStones. Un duelo, un vencedor. Yves Delmas i Charles Gancel. Pròleg d’Ignacio Julià. Editorial Milenio. Lleida, 2021. 216 pàgines. 18,00 €

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió