Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Un Sant Jordi virtual?

La llibreria La Singratalla proposa un dia del llibre a través de la xarxa

Ramon Moreno
Ramon Moreno 19/03/2020

Després de l’anunci per part de la Cambra del Llibre, que aplega el representants dels diferents sectors del món del llibre (d’editors a llibreters passant per impressors), d’ajornar la celebració de la diada de Sant Jordi, fins a una data encara indeterminada un cop superada la crisi del coronavirus, la llibretera Marta Farré de La Singratalla de Tremp proposa la idea de mantenir el Sant Jordi i organitzar-lo de manera virtual.

Farré va tancar la llibreria dissabte sumant-se al confinament voluntari pel coronavirus però això no vol dir que hagi deixat de treballar. A porta tancada prepara tots aquells enviaments que veïns de Tremp i pobles veïns li fan, tot i que són mínims, ha dit Farré. Els prepara amb totes les mesureres de seguretat. L’activitat a la llibreria ha baixat molt i ara ha vist que Sant Jordi també s’ha suspès.

Així que Marta Farré planteja un Sant Jordi virtual. Es tractaria de crear una plataforma on poder anunciar totes les activitats que realitzaran i fer una retransmissió en directe. Posteriorment, proposa enviar els llibres signats pels autors als clients que així ho demanin. Per a una llibreria com La Singratalla Sant Jordi representa un 20% del total de l’any. No poder celebrar aquesta festa i tindre la llibreria tancada durant setmanes és una important afectació per un negoci.

Per tirar endavant en una situació difícil és d’on ha sorgit la seva proposta de la celebració d’un Sant Jordi virtual. De la conversa entre la llibretera i un autor, després d’haver-hi d’anul·lar la presentació d’un llibre per aquestes dates, en va sortir la idea pionera de fer un Sant Jordi a través de la xarxa.

D’ençà que ha fet publica la iniciativa ja ha rebut moltes complicitats per part d’altres llibreters i de clients. La idea ha sorgit des de la llibreria de Tremp i es pot anar implementant amb idees d’altres llibreters però els encarregats d’executar-la haurien de ser institucions, gremis de llibreters o la Cambra del Llibre. Les petites llibreries no tenen ni els mitjans ni el finançament per poder desenvolupar aquesta xarxa, ha afirmat la llibretera de Tremp.

Marta Farré ha dit que creu que aquesta plataforma tindria una rendibilitat a llarg termini donat que podria ser útil per altres celebracions més enllà del Sant Jordi. Per Farré aquesta iniciativa no pot substituir al Sant Jordi tradicional però sí que pot ser una molt bona alternativa per tots; llibreters, autors i lectors.