Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

La diada de Sant Jordi, suspesa

Es busca una nova data, a l’estiu, un cop superada la pandèmia

Ramon Moreno
Ramon Moreno 18/03/2020
Foto: ACN

La Cambra del Llibre de Catalunya, que aplega els professionals del sector editorial (Associació d’Editors en Llengua Catalana, Gremi d’Editors, Gremi de Llibreters, Gremi de Distribuïdors i Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica) ,  ha acordat celebrar el Dia del Llibre en una nova data al marge del 23 d’abril. S’ajornen les tradicionals parades al carrer i la signatura d’exemplars per part d’autors i es buscarà una nova data (encara per concretar) abans de les vacances d’estiu. El sector ha lamentat patir una de les crisis “més greus” dels darrers anys i ha estimat que en cas que l’estat d’alerta no s’allargui més enllà de Setmana Santa la pandèmia del coronavirus els podria afectar perdent un terç de la facturació de l’any. En total i comptant l’efecte de la crisi de l’Amèrica Llatina que repercuteix en les exportacions dels editors, estimen pèrdues de 200 milions d’euros. 

Adopció de mesures

Per això, la Cambra del Llibre de Catalunya ha fet arribar a les diferents administracions un paquet de mesures “puntuals i estructurals” per afrontar una situació que posa “en perill la continuïtat de l’ecosistema editorial a Catalunya”.

Les principals mesures que es proposen de manera urgent són abordar la crisi de liquiditat de moltes de les empreses que formen part del teixit industrial del món del llibre, que els 13 MEUR addicionals dels pressupostos de 2020 es destinin a pal·liar el coronavirus i que acabada la crisi les administracions incentivin la lectura i fomentin l’accés a les llibreries i s’augmentin les dotacions per a compra de llibres a les biblioteques.

No renuncien a celebrar un Sant Jordi “redimensionat”

En cas que el dia de Sant Jordi les autoritats sanitàries ja haguessin aixecat la prohibició de tancament de les llibreries, el sector del llibre no renuncia a poder celebrar un 23 d’abril “redimensionat” i “adaptat” a les circumstàncies.