Dilluns, 8 de març de 2021 - Edició 955
La República

Ofensiva de l’audiovisual català

La Plataforma per la Llengua, l’Acadèmia del Cinema i el Clúster Audiovisual reclamen més finançament públic, un canal exclusiu per al jovent i una nova llei que actualitzi les de l’audiovisual i del cinema

Redacció
Redacció 21/01/2021
Isona Passola en la seva intervenció en la presentació de la iniciativa.

La Plataforma per la Llengua, l’Acadèmia del Cinema Català i el Clúster Audiovisual de Catalunya engeguen una acció revindicativa i de sensibilització amb l’objectiu que els partits i agents polítics del país assumeixin una sèrie de mesures per “situar la nostra indústria audiovisual i la nostra cultura al lloc que li correspon, amb un compromís ferm de treballar per enfortir la producció audiovisual en català i difondre-la”. Han presentat un decàleg amb 10 objectius amb mesures executives concretes que reivindiquen qüestions urgents com ara més finançament públic, un canal exclusiu per al jovent o una nova llei que actualitzi les de l’audiovisual i del cinema vigents.

La iniciativa parteix d’una realitat: “fa deu anys que l’audiovisual en català i el sector professional han estat absolutament desatesos, amb un finançament públic sota mínims i sense una política ferma per a l’adaptació de l’audiovisual en llengua catalana a la nova era digital”. La conseqüència és una baixa presència del català a la majoria de mitjans de comunicació audiovisuals i també a les plataformes de televisió digital, als videojocs, a la publicitat, a bona part dels dispositius electrònics, als assistents de veu, a la publicitat  i al cinema. El sector parla d’una situació d’emergència que cal revertir.

Les propostes són:

Augmentar, de manera immediata, el finançament públic del sector audiovisual a 60 € per ciutadà l’any.

Atreure noves plataformes digitals a Catalunya i crear un gran nucli audiovisual català amb platós i parc tecnològic.

Recuperar el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

Garantir el doblatge i la subtitulació al català de sèries i pel·lícules a totes les plataformes.

Obertura d’un canal juvenil i inversió de recursos de la CCMA en continguts per a infants, adolescents i joves.

Revisar la Llei de la CCMA i el seu llibre d’estil per reforçar la normalització de la llengua pròpia.

Crear un òrgan de coordinació de l’audiovisual i mitjans de comunicació, amb representació dels territoris català, valencià i balear.

Acordar la transposició de la directiva europea de l’audiovisual, perquè doni marge competencial a la Generalitat.

Donar compliment immediat a la Llei 20/2010 del cinema de Catalunya.

Actualitzar la legislació de l’audiovisual i del cinema amb una nova llei.

Un decàleg que ha estat presentat avui en un acte en el que s’ha analitzat la situació de partida i els efectes positius que podrien tenir aquestes mesures. 

https://twitter.com/llenguacat/status/1352213880093765633