Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Mor l’artista Domènec Fita

Deixa un llegat artístic immens amb una obra heterogènia, original i inexhaurible

Ramon Moreno 09/11/2020

La Fundació Fita ha comunicat la mort de Domènec Fita i Molat, avui dilluns, als 93 anys, a l’hospital Josep Trueta de Girona.

Fita, nascut a Girona el 10 d’agost de 1927, ha estat l’autor d’una enorme quantitat d’obres d’estils i disciplines molt diverses: ha treballat  el dibuix, la pintura, l’escultura, la ceràmica, els vitralls amb gran varietat de tècniques i recursos, per representar de totes les maneres possibles el rostre, el paisatge, motius religiosos, el nu, Girona.  De la seva tasca creativa, el propi autor realçava l’interès per crear un “art integrat”, és a dir, una obra pensada i construïda partint de l’espai i el lloc determinat que ocuparà. A més, Fita va combinar sempre la seva producció artística, que va mantenir viva fins a l’últim moment, amb una vocació pedagògica i educativa irrenunciable. Sempre s’ha definit com un artista sense un estil en concret i bàsicament abstracte.

Una obra singular

La seva és, doncs, una obra artística canviant, inesgotable i absolutament singular, que s’ha materialitzat en més de 100 exposicions individuals, prop de 400 participacions en mostres col·lectives i gairebé 400 obres per encàrrec. I justament per recollir, potenciar i difondre aquest treball ingent va néixer la Fundació Fita, que, després d’aquesta dolorosa notícia, es reafirma encara més en la voluntat de reivindicar i divulgar el llegat artístic del pintor gironí.

President honorífic de la Fundació, Fita també era membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi des de 1983, el 1991 va ser reconegut amb la Medalla d’Or de la Diputació de Girona i, el 2006, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. El 2018, amb motiu dels seus 90 anys,  va rebre el reconeixement Papal “Pro Ecclessia et Pontifice” i el 2011 rep la medalla de la UdG per la seva contribució al món universitari.