Divendres, 2 de desembre de 2022 - Edició 1590
La República

Mor el cantautor Luis Eduardo Aute

El músic de pare català es va apartar de la vida pública després de patir un infart el 2016

Ramon Moreno 04/04/2020

El cantautor Luis Eduardo Aute ha mort aquest dissabte al migdia als 76 anys en un hospital de Madrid. El músic de pare barceloní i mare filipina es va apartar de la vida pública després de patir un infart el 2016 que el va deixar en coma dos mesos.

Aute és autor de més de 400 cançons, entre elles Al Alba, Las cuatro y diez, Sin tu latido o La belleza (que també va cantar amb Joan Isaac en català), i és un dels principals referents de la cançó d’autor a l’Estat espanyol. A més de músic, també era director de cinema, actor, escultor, escriptor, pintor i poeta. La sensibilitat artística de les lletres d’Aute va ser un dels elements més destacats de la seva música, apreciada per públic de diverses generacions.

El cantautor va néixer a Manila el 1943 i era fill d’un barceloní i d’una filipina. La família es va traslladar a Madrid a mitjans dels anys 50, on Aute va començar a mostrar el seu interès per l’art, especialment per la pintura, però també per la música i el cinema.

Durant els anys 70 va formar part de diversos grups com Los Sonor o Los Tigres, abans de viatjar a París, on va entrar en contacte amb la música de Georges Brassens i Jacques Brel, molt presents en la seva música. També va viatjar a Brasil, on va descobrir als cantautors nord-americans Bob Dylan i Joan Baez.

Vinculat a Catalunya

Aute va estar molt vinculat a Catalunya, amb incomptables concerts al llarg de la seva carrera i fidels amics musics com Joan Isaac o Lluís Llach. Issac va versionar en català alguns dels millors temes de Luis Eduardo Aute, alguns dels quals aplegats al disc Auteclàssic, que va comptar amb la participació dels mateix Aute.

També ha participat en nombroses edicions del festival Barnasants. Una bona mostra de les col·laboracions entre el festival català i Aute van quedar plasmades en les fotografies de Juan Miguel Morales al llibre Barnasants. Barricades de cançons (Edicions Cal·lígraf, 2015), amb bells textos de Josep M. Hernández Ripoll.

També el festival li va dedicar un homenatge amb el concert Ànims animal a l’edició del 2019, i el concert Auteclàssic en directe per l’edició dels 25 anys del festival.

Podeu llegir també la ressenya del llibre Aute. Lienzo de canciones de Luis García Gil (Milenio, 2016), gran especialista en el cantautor, publicada a LaRepublica.cat.