Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

[Lectures d’estiu] AUTE. LIENZO DE CANCIONES

Luis García Gil   Editorial Milenio Lleida, 2016 470 pàgines 25,00 €   Luis Eduardo Aute és un autor imprescindible en el món de la cançó d'autor a l'estat espanyol. […]

Redacció 06/08/2016

Luis García Gil

 

Editorial Milenio

Lleida, 2016

470 pàgines

25,00 €

 

Luis Eduardo Aute és un autor imprescindible en el món de la cançó d'autor a l'estat espanyol. La seva relació amb Catalunya és íntima i constant i tot sovint actua a casa nostra. És habitual dels escenaris del festival Barnasants i fa uns anys va rebre el Premi LiberPress a Girona.

 

Amb cinquanta anys de dedicació al món de la música, la seva figura es revela com un perfeccionista de la paraula a través de les seves cançons. Si bé és reconegut per peces mítiques com Al alba, evidentment la cosa va molt més enllà d'aquesta peça històrica. De manera puntual, regular o no, al llarg dels anys ens ha regalat un munt de discos i cançons que han esdevingut imprescindibles.

 

L'estudiós sevillà Luis García Gil ha posat fil a l'agulla per a dibuixar un intens retrat del cantautor nascut a Manila (Filipines) l'any 1943. García Gil està especialitzat en el món de la cançó en general i la feta a Catalunya en particular, amb monografies dedicades a Serrat o Joan Isaac (imprescindible el seu volum Joan Isaac. Bandera negra al cor). L'autor sevillà segueix fidel a l'editorial lleidatana Pagès Editors (a través del seu segell Milenio, que tantes aportacions importants ha fet al món de la recerca musical) per apropar-nos amb detall la figura d'Aute.

 

Luis García Gil entrellaça la trajectòria vital i creativa de Luis Eduardo Aute. En el seu ritme vital s'insereixen les seves obres, que van més enllà de la cançó per a dedicar-se també a la pintura, la literatura i el cinema. Pas a pas, de manera meticulosa l'autor ens desvetlla els entrellats de tots els discos d'Aute, amb un anàlisi exhaustiu del procés d'enregistrament i de cada un dels temes. L'obra d'Aute se situa, de manera voluntària, al marge dels imperatius comercials i en els seus temes es significa la seva forta personalitat lírica. Pas a pas, coneixem l'univers creatiu del cantautor i alhora l'enllacem amb la nostra pròpia peripècia vital. Aute és, per a molts, un company de viatge fidel.

 

Ramon Moreno