Edició 2046

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de març del 2024
Edició 2046

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 02 de març del 2024

L’Ajuntament de Barcelona denega l’actual projecte per a l’Hermitage amb l’abstenció del PSC

|

- Publicitat -

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha tancat aquest divendres la porta a tirar endavant l’actual projecte per a l’Hermitage. En concret, s’ha aprovat denegar al Port de Barcelona el conveni amb el consistori que era necessari per tirar endavant la concessió de l’Hermitage que el Port va aprovar dimecres. Barcelona en Comú i el PSC han discrepat en la decisió i els socialistes s’han abstingut perquè consideraven que no calia prendre una decisió avui mateix i que calia temps per arribar a un acord. Ara bé, tant Comuns com socialistes, que han comparegut per separat, coincideixen en obrir una nova etapa amb el Port i tots els actors interessats per fer un projecte “nou”, de caràcter “integral” i amb un nou plantejament. A la Comissió també s’ha acordat desestimar les al·legacions del Port als informes fets anteriorment per encàrrec de l’Ajuntament i que desaconsellaven situar el museu a la Nova Bocana.

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que volien arribar a un acord però consideren que l’aprovació de la concessió per part del Port aquesta setmana ho ha precipitat tot. “Volíem arribar a una proposta millor”, ha indicat. Ara bé, segons ella, tancar la carpeta administrativa sobre el projecte original i exclusiu de l’Hermitage permet pensar en un nou plantejament. “Tanquem el projecte antic per obrir-ne un de nou perquè hi ha voluntat política per fer-ho”, ha dit, defensant una proposta “integral” que aposti per la innovació i la cultura.

Publicitat

A més, ha assenyalat que el projecte de l’Hermitage en col·laboració amb el Liceu no cabria físicament a la parcel·la de la Nova Bocana que recull el projecte antic. “Hem d’anar a un projecte nou, on hi hagi un edifici més gran perquè en aquesta parcel·la en concret no hi cap”, ha assegurat. En tot cas, sí que ha mantingut que el projecte nou el conceben ubicat en l’àmbit portuari i consideren que el Liceu hi hauria de tenir un protagonisme “important”. “Veiem amb bons ulls que entrin institucions culturals de la ciutat”, ha afegit. Per a BComú cal obrir una nova etapa de diàleg per trobar una proposta millor “el més ràpid possible”.

Et pot interessar  Catalunya? Quin és el problema?

El PSC s’absté
Per la seva banda, la tinenta d’alcaldia Laia Bonet ha comparegut just després de Sanz per explicar l’abstenció del PSC. Segons ha dit, els socialistes volien temps per arribar a un acord entre tots els actors implicats. “Si el Port es va precipitar el que no podia passar és que l’Ajuntament també es precipités”, ha lamentat. El temps, ha dit Bonet, era “clau” per acabar de dibuixar un projecte amb la participació dels interessats.

“Necessitem cuidar les condicions per continuar negociant i els missatges negatius poden ser pals a les rodes”, ha dit. A banda, també volien més marge per sumar tots els actors i enllestir una proposta “potent i valenta” en un àmbit urbà a primera línia de mar. Igual que Sanz, s’ha mostrat convençuda que la cultura hi ha de jugar un paper “fonamental”. Tot i les discrepàncies evidents entre els dos socis de govern, Bonet ha apuntat que hi ha una voluntat compartida d’arribar a un acord sobre un projecte per a la ciutat.

El Port insisteix en tirar endavant el projecte
El Port de Barcelona “continuarà treballant” amb el Gran Teatre del Liceu i l’Hermitage per presentar una proposta a l’Ajuntament que permeti “desenvolupar un ‘hub’ cultural i innovador” a l’edifici central de la Nova Bocana. Els responsables del port reaccionen així a la decisió de la Comissió de Govern del consistori de denegar-li el conveni necessari per tirar endavant la concessió que havien aprovat dimecres. El port subratlla que feia un any que esperava el pronunciament de l’Ajuntament, i que “davant la manca de resposta, i considerant que és un projecte d’interès general i adequat a la Llei de Ports” es va decidir atorgar la concessió condicionada a un acord Liceu-Hermitage i al conveni Port-Ajuntament en un període de dos anys.

Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut