Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Entitats del sector cultural demanen l’impuls de “mesures de xoc” per injectar recursos al sector “amb caràcter immediat”

|

- Publicitat -

El Cercle de Cultura (entitat vinculada al Cercle d’Economia) ha promogut un manifest entre entitats del sector cultural que demana a les administracions públiques l’impuls de “mesures de xoc” per injectar recursos en el sector amb caràcter immediat”. El Manifest demana establir la cultura com un bé de primera necessitat en les normes del país; que la cultura s’integri en els plans estratègics de desenvolupament territorial, social i econòmic; “mesures de protecció” tant dels artistes, creadors, tècnics i gestors, com de les empreses, entitats i institucions culturals.

En aquest document s’insta a les administracions públiques catalanes, espanyoles i de la Unió Europea que impulsin un conjunt de mesures que permetin el manteniment del teixit productiu i l’activitat dels sectors culturals per garantir la continuïtat de la feina desenvolupada per creadors, artistes i treballadors de la cultura i de tots aquells ciutadans que hi participen a través de la cultura popular i tradicional.

Publicitat

Consideren que és “urgent” donar una resposta positiva basada en “incentius i ajudes econòmiques facilitadores de l’accés cultural i el consum, que siguin verificables, clares i directes als actors dels sectors de la cultura per preservar la continuïtat de les empreses, institucions, entitats i dels seus professionals”.

La cultura, bé de primera necessitat

S’indica que la greu crisi sanitària “ha deixat els sectors culturals en estat de xoc, paralitzats i sense cap capacitat per a generar cap mena d’ingressos o per garantir el seu funcionament bàsic” i es lamenta que, en aquest context, s’hagin “descuidat de catalogar la cultura com un servei essencial. Ara des de casa, demà des dels seus espais naturals d’exhibició”. “A la situació de dèficit en el finançament de la cultura, la manca d’una llei de patrocini, mecenatge i participació social, s’hi afegeix ara la crisi pandèmica global”, afegeix el manifest, que assegura que “els sectors culturals es troben davant del moment més difícil i decisiu de la seva història”.

El Manifest demana establir la cultura com un bé de primera necessitat en totes les normes del país i que sigui protegida, impulsada i promocionada, amb uns recursos suficients i adequats a aquesta importància. Reclamen que la cultura s’integri en els plans estratègics de desenvolupament territorial, social i econòmic, així com impulsar “mesures de xoc destinades a injectar recursos en el sector amb caràcter immediat. Més enllà de l’endeutament per sortir de la crisi caldrà actuar de manera urgent per preservar tot el teixit cultural, amb especial atenció a la preservació del joc de forces equilibrades entre el sector públic i el privat”.

El Manifest aposta per “una gran campanya de comunicació i màrqueting dirigida a recuperar el públic cultural sensibilitzant-lo de la necessitat de la seva complicitat; treballar en iniciatives legislatives que permetin disposar d’una llei de Mecenatge, Patrocini i Participació social que “esdevingui un veritable estímul per la participació de les persones físiques com jurídiques en el finançament de la cultura”.

Adherits

Ja s’han adherit 21 entitats dels sectors culturals com Actua Cultura 2%, l’Acadèmia Catalana de la Música; l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (ACPDC); l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA); l’Associació d’Editors en Llengua Catalana (AELLC); l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya Catalunya Film Festivals (ARC); el Gremi de Galeries d’Art de Catalunya (GGAC); el Gremi de Cinemes de Catalunya; Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC); Productors Audiovisuals Federats (PROA), i l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (TTP), entre d’altres.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut