Dijous, 9 d'Abril de 2020 - Edició 623
La República

El Premi Josep Pla, per a l’escriptora barcelonina Laia Aguilar

‘Pluja d’estels’ narra el retrobament d’una colla d’amics anys després d’un tràgic incident

Ramon Moreno
Ramon Moreno 07/01/2020

L’escriptora Laia Aguilar (Barcelona, 1976) ha guanyat el 52è Premi Josep Pla amb Pluja d’estels. La novel·la narra la reunió d’un grup d’amics que es troben 5 anys després d’un tràgic incident en una casa al Cap de Creus amb l’excusa de contemplar una pluja d’estels. Al llarg del relat, els protagonistes es divertiran i compartiran experiències, però també afloraran gelosies, una antiga història d’amor i el sentiment constant que hi ha un fet del passat encara per resoldre. A més, el final de la nit els reserva una sorpresa.

Aguilar és la primera dona que obté el guardó de narrativa en català des del 2010, any en el qual va ser distingida Llúcia Ramis.

La tirania de la felicitat

L’autora, llicenciada en Comunicació Audiovisual i professora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, ha explicat que l’estructura i el ritme narratiu de l’obra estan molt marcats pel seu passat com a guionista a sèries de televisió com El cor de la ciutat, Ventdelplà, Infidels, El Príncep o Merlí. En aquest sentit, ha assegurat que “abans d’escriure una escena” s’ha d’imaginar com seria filmar-la.

Pel que fa a l’argument, Aguilar ha indicat que Pluja d’estels reflexiona sobre la incapacitat de gestionar el dolor en una societat sotmesa a la “tirania de la felicitat”. “Ens passem el dia mostrant fragments de felicitat a les xarxes. I el dolor, on queda? I el fracàs? O el sentiment de culpa?”, s’ha preguntat quan ha recollit el premi.

Alhora, l’escriptora ha aprofitat el discurs d’agraïment per reivindicar que fa 10 anys que el Premi Josep Pla no el guanya una dona. En aquest sentit, ha assegurat que per tenir “un país fort, lector i amb una literatura de primera” hi ha de ser “tothom” i ha animat a les autores a presentar-se a premis literaris. “Dedico aquest premi a totes les dones que escriuen”, ha afegit.

Aguilar és una autora reconeguda per haver publicat obres de literatura juvenil, com ara Wolfgang (extraordinari), que l’any 2016 va rebre el Premi Carlemany. Amb Pluja d’estels, fa un canvi de rumb cap a la literatura per a adults. Aguilar també és autora de les novel·les Juno (FanBooks), Les bruixes de Viladrau (Ara Llibres) i Pare de família busca… (Alrevés).

El jurat del premi ha estat format per Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Genís Sinca, Àlex Susanna i Glòria Gasch. En aquesta edició, s’han presentat un total de 38 hores. El premi està dotat amb 6.000 euros i 38 originals optaven a la mateixa distinció. La vigília de Marc Artigau va ser la guanyadora l’edició anterior.

Relacionats