Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

El monestir de Poblet recupera dos pavesos medievals de fa 700 anys

|

- Publicitat -

El monestir de Poblet ha recuperat dos pavesos d’època medieval, datats del segle XIV, que podrien pertànyer a la corona catalanoaragonesa i al regne de Navarra. Són dos escuts funeraris inclosos en una col·lecció d’un centenar d’obres d’alt valor patrimonial, restaurats per la Diputació de Tarragona. A tot l’Estat espanyol només es conserven exemplars similars a Castelló, Barcelona i Mallorca. Segons la responsable de la unitat de conservació i restauració de béns culturals de la Diputació, Carme Clemente, l’estat dels escuts era “ruïnós” i per això, les tasques de restauració han estat principalment d’estabilització, més que de recuperació de l’aspecte original. Les obres es podran visitar en una exposició al monestir fins al maig.

La unitat de conservació i restauració de béns culturals de la Diputació de Tarragona ha destinat els dos darrers anys a la restauració d’un centenar de pintures, escultures i orfebreria del fons de propietat del monestir de Poblet. La primera fase dels treballs s’ha centrat en la catalogació de totes les peces, que posteriorment s’han restaurat. Segons Clemente, aquesta ha estat una feina “lenta” condicionada, d’una banda, per l’esclat de la pandèmia i de l’altra, pels tractaments a què s’han sotmès les obres d’alt valor patrimonial.

Publicitat

L’estat en què es trobava el material restaurat ha dificultat les tasques dels professionals, que han dut a terme una intervenció “complexa“. La conservació de la fusta i els pergamins, de més de 600 anys d’història, han complicat la seva restauració, tal com ha indicat la responsable de la Unitat de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació. Davant d’aquesta situació, els membres de la unitat han debatut extensament quin procediment fer a les peces per estabilitzar-les abans de ser exposades al públic.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha remarcat la importància de l’equip a l’hora de restaurar un patrimoni “de tothom”. Per la seva banda, l’abat de Poblet, Octavi Vilà, també ha agraït la “restauració constant” que s’està fent en aquesta abadia. Les peces més singulars que es poden veure a la mostra “Temps de colors i emblemes a la Corona d’Aragó” són un parell de pavesos medievals dels quals se’n desconeix la seva història amb exactitud. Tot i això, sí que s’ha pogut reconstruir a partir de la tecnologia 3D. L’altra particularitat d’aquestes peces rau en la seva excepcionalitat; a tot l’estat espanyol, només se’n conserven exemplars a Castelló, Barcelona i Mallorca.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut