Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023
Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023

El gobierno i les CCAA acorden que la mascareta sigui obligatòria a l’escola a partir dels sis anys

|

- Publicitat -

El govern espanyol i les comunitats autònomes han acordat que la mascareta sigui obligatòria a l’escola a partir dels sis anys. Caldrà dur-la també quan es mantingui la distància de seguretat de metre i mig. Així ho han acordat a la reunió d’aquest dijous entre el Ministeri de Sanitat, el d’Educació i els consellers autonòmics i, d’aquesta manera, s’endureix l’ús de la mascareta als centres educatius que havia plantejat la Generalitat.

Publicitat

Totes les autonomies a excepció del País Basc, que s’ha abstingut, s’han mostrat favorables a la mesura i n’han pactat un total de 29, a més de cinc recomanacions. Els alumnes s’hauran de rentar les mans almenys cinc cops al dia i se’ls haurà de prendre la temperatura abans de començar la jornada.
Cada CCAA podrà decidir si ho fan els pares abans d’anar a l’escola o és el centre qui ho fa a l’entrada o a l’aula. També s’haurà de prendre la temperatura als professors. Així ho han explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la ministra d’Educació, Isabel Celaá, en roda de premsa des del Palau de la Moncloa després de la reunió.

Els centres educatius es mantindran oberts tot el curs escolar i hauran de garantir el servei de menjador i de suport lectiu a menors amb necessitats especials, sempre que la situació epidemiològica ho permeti. L’activitat lectiva serà presencial a tots els nivells educatius però es prioritzarà fins a segon d’ESO.

La suspensió generalitzada de l’activitat de forma unilateral per part d’una autonomia només s’adoptarà en situacions excepcionals i caldrà comunicar-ho prèviament al ministre de Sanitat i acordar-ho al Consell Interterritorial de Salut. Els alumnes s’organitzaran en grups estables de convivència almenys a Infantil i fins a segon de Primària. Les instal·lacions s’hauran de ventilar amb freqüència, almenys uns 10 o 15 minuts, i s’intensificarà la neteja.

Et pot interessar  Illa afirma que el referèndum és un "carreró sense sortida" que "aprofundeix en la divisió i la ruptura"

Als menjadors escolars caldrà mantenir la distància d’un metre i mig i s’establiran llocs fixes per a tot l’any. Al transport escolar també serà obligatori l’ús de mascareta a partir de sis anys i serà recomanable en els alumnes de tres a cinc anys.

Brot a partir de tres casos
Illa ha explicat que es considerarà que hi ha un brot a l’escola a partir de tres casos positius. Quan el cas confirmat sigui en un grup estable de convivència, es confinarà tot el grup. Si és a una aula normal, només es confinaran els contactes estrets.

Destaquen la coordinació
Tant Illa com Celaá han destacat la importància de la coordinació i la “unanimitat” de l’acord, del qual només s’ha abstingut el País Basc, segons han explicat. La ministra d’Educació ha remarcat que tenir un marc comú genera “confiança” i ha dit que busquen “la tranquil·litat de les famílies”. Celaá ha garantit que l’entorn escolar serà “molt segur”.

Informe jurídic sobre absentisme
Celaá ha explicat que el govern espanyol ha encarregat un informe jurídic sobre les conseqüències i la capacitat d’actuació davant casos d’absentisme en cas que hi hagi pares que no duguin els nens a l’escola per por als contagis. Pel que fa a la presa de temperatura, ha dit que si ho fan els pares hauran de presentar una declaració responsable o d’informació fefaent.

Preguntats per sancions si es porta als nens a l’escola amb símptomes, Illa ha demanat “seriositat” als pares. “No concebo que això passi, que un pare porti a un nen que no està en condicions”, ha dit Illa, que ha afirmat que si cal començar a sancionar comportaments com aquest “això no té solució”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió