Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Canvis a la presidència de l’Associació d’Editors

Joan Sala substituirà Montse Ayats després de cinc anys al capdavant dels editors catalans

Ramon Moreno 06/12/2020
Foto: ACN

L’actual presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana (Editors.cat) ha anunciat la seva renúncia al càrrec per motius professionals, tot i que continuarà vinculada a l’entitat en condició de vocal. El nou president de l’Associació serà l’actual vicepresident, Joan Sala, que assumirà el càrrec durant el 2021, darrer any de mandat de l’actual junta. Sala, fundador de l’editorial Comanegra, va ser President de La Setmana del Llibre en Català entre les edicions del 2016 al 2019.

La filòloga i editora osonenca Montserrat Ayats i Coromina és la directora d’Eumo, l’editorial de la Universitat de Vic. Presideix l’Associació d’Editors en Llengua Catalana des gener de 2016, quan es va convertir en la primera dona en presidir l’entitat creada el 1978 i que agrupa la majoria d’editorials que publiquen en llengua catalana.

Impuls a La Setmana del Llibre

Durant els cinc anys en què Ayats ha liderat la Junta Directiva, l’Associació ha donat un gran impuls a La Setmana del Llibre en Català, de la qual Editors.cat n’és l’organitzadora i que s’ha convertit en l’esdeveniment anual més important de la cultura literària catalana. Montse Ayats considera que “La Setmana del Llibre en Català és un excel·lent exemple del que vol dir treballar, des d’una entitat, per al bé comú dels associats: la feina i l’activitat de La Setmana beneficia el conjunt de l’edició en català i, per tant, també de manera individual a les empreses que conformen Editors.cat. Només el fet d’organitzar aquesta activitat ja donaria tot el sentit a l’Associació.”

Un altre dels àmbits en què l’Associació ha posat l’èmfasi, segons destaquen els seus dirigents, ha estat en l’ampliació dels d’ajuts a l’edició en català, que han crescut i s’han consolidat durant aquests anys.

Va ser coincidint amb el 40è aniversari de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, el 2018, que l’entitat va emprendre una nova etapa, “potenciant la marca Editors.cat i modernitzant els seus canals comunicatius i de formació”, segons fonts de l’entitat, fins a convertir-la “en un agent actiu i un referent del món cultural”.

En  el seu comiat Montse Ayats es mostra “orgullosa i agraïda per haver tingut la confiança dels associats per presidir l’entitat i poder treballar per fer avançar l’edició en català durant aquests cinc anys” i afirma que “conjuntament amb la junta directiva, i especialment amb Joan Sala, vicepresident de l’entitat, han treballat per situar l’edició en català en el lloc que li correspon i per fer créixer els índexs de lectura en català”.