Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

‘The Guardian’, en un editorial: “Els empresonaments draconians són una vergonya per a Espanya”

El diari britànic demana a Madrid i la UE que facin “tot el possible per resoldre la situació el més aviat possible”

Agències 14/10/2019
Pla general, extret de senyal institucional, de Jordi Turull durant l'últim torn de paraula al Tribunal Suprem

El diari ‘The Guardian’ descriu les condemnes contra els presos polítics com a “draconianes” i una “vergonya per a Espanya”. En un editorial que parla, sobretot, sobre Escòcia, el diari britànic assegura que la via unilateral a Catalunya ha conduit cap a una resultat “xocant”, com la sentència del Suprem, que ha fet “presos polítics als líders nacionalistes”. “Tan Madrid com Brussel·les, que han rebutjat intervenir, haurien de fer tot el possible per resoldre la situació el més aviat possible”, diu el rotatiu. “I tan Escòcia com el Regne Unit s’han de comprometre a no seguir aquest mateix camí”, afegeix.

L’editorial destaca que la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha estat “escrupolosa” a l’hora de desvincular la seva petició per un segon referèndum de la ruta seguida a Catalunya. Segons el diari, aquesta decisió és “correcta” perquè ara els catalans estan “frustrats” i fan front a una sentència “xocant”.

Exteriors avisa a mitjans de més de 30 països que la sentència és un “precedent” per “criminalitzar la dissidència”

Exteriors ha avisat als mitjans de comunicació de més de 30 països d’arreu del món que la sentència del Suprem suposa un “precedent” que pot acabar “criminalitzant la dissidència i emmordassant la societat espanyola”. El dossier de premsa elaborat per la conselleria que dirigeix Alfred Bosch assegura que la decisió del TS és un “error històric” i “demostra que els acusats en aquest judici polític han estat jutjats per les seves idees democràtiques”. El document afirma que el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, “no només és incapaç de resoldre la situació, sinó que no en té cap voluntat”.