Dimecres, 3 de març de 2021 - Edició 951
La República

El Govern decreta serveis mínims per la vaga general del 18-O

En els sectors educatiu, de la sanitat, el transport públic i els mitjans de comunicació

Avatar
Agències 16/10/2019
Manifestació en el marc de l'aturada de país del 3 d'octubre del 2017

El Govern ha decretat aquest dimecres els serveis mínims per la vaga general del 18 d’octubre. La decisió preveu que, a les escoles d’ensenyament infantil i primària hi hagi com a mínim un docent per cada sis aules, i que a les llars d’infantils hi hagi un terç de la plantilla. Als centres d’educació especial s’amplia el servei mínim a un docent per cada quatre aules. A més, a tots els centres hi ha d’haver una persona de direcció.

Al seu torn, el Sindicat d’Estudiants ha començat aquest dimecres tres dies de mobilitzacions per mostrar el seu rebuig contra el consideren ”la sentència de la vergonya” i ”l’atac als drets democràtics més greu des de la dictadora franquista”. Així ho ha explicat el portaveu de l’organització, Borja Latorre, en un dels piquets que han convocat, en aquest cas, davant l’institut Jaume Balmes de Barcelona. Davant un centenar d’alumnes que han decidit no entrar al centre, els membres del sindicat han cantat consignes de ”jo empresonaria, a la monarquia”, ”la lluita és al carrer”, ”Catalunya antifeixista”, ”Marchena a la trena” o ”llibertat presos polítics”. Així han començat a preparar la manifestació d’aquest dijous, que preveuen massiva, i la vaga general de divendres.

Sanitat, transport públic i mitjans de comunicació

Als centres mèdics, es garanteix el funcionament normal d’urgències i unitats especials com cures intensives, vigilància intensiva, unitats coronàries, hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia. S’haurà d’atendre tota operació quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent i greu a criteri de direcció mèdica, i qualsevol persona ingressada tindrà garantit el seu dret a ser atesa. En els centres d’assistència extrahospitalària es garantirà l’assistència urgent durant l’horari habitual, amb un 25% de la plantilla. En els casos d’assistència unipersonal, es considerarà el servei com a mínim. Per la resta de serveis, a banda del de neteja, hoteleria i transport sanitari urgent, que s’hauran de garantir en el funcionament normal, es funcionarà com en un dia festiu.

Pel que fa al transport públic, trens de rodalies i regionals hauran de circular com a mínim en un 33% tot el dia. El metro, els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i el tramvia hauran de garantir un 50% del servei en hora punta, entre les 6.30h i les 9.30h i entre les 17h i les 20h, i un 25% la resta del dia.

A la ràdio i a la televisió públiques, els serveis mínims són d’un 50% dels continguts habituals en producció i emissió de programació informativa i l’emissió de la informació necessària “en cas que es produeixi una emergència per a la població”.