Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1709
La República

[Vídeo] Marchena perd els papers i acusa Salellas “d’insultar el Tribunal”

El president del tribunal de l’1-O, Manuel Marchena, ha perdut els papers i ha tallat l’intent del lletrat Benet Salellas (de l’equip de Cuixart) de preguntar a un testimoni sobre […]

Redacció 25/04/2019
A l'esquerra, Andrés Martínez Arrieta, juntament amb Manuel Marchena, en la vista per revisar el recurs d'Urdangarín pel cas Noos

El president del tribunal de l’1-O, Manuel Marchena, ha perdut els papers i ha tallat l’intent del lletrat Benet Salellas (de l’equip de Cuixart) de preguntar a un testimoni sobre el dret a l’autodeterminació. La defensa de Cuixart -i també la de Junqueras i Romeva- havia citat Enoch Albertí, catedràtic de dret constitucional que va formar part del Consell per a la Transició Nacional que va elaborar el Llibre Blanc el 2014.

Marchena ha criticat que es vulgui convertir el testimoni “en pèrit” i ha dit que no permetrà que el judici “es converteixi en una lliçó d’un constitucionalista als magistrats sobre el dret a l’autodeterminació” i ho ha qualificat “d’insult” al tribunal. A més, el president ha dit que el Llibre blanc està incorporat a la causa i “ha estat i serà estudiant exhaustivament” pels magistrats.

Abans d’aquest incident, Albertí ha defensat que les entitats civils no van participar d’aquest document, que no era un “full de ruta” i que només recollia els diferents escenaris i vies possibles per celebrar una consulta a Catalunya.