Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Torra obre la carpeta de la mediació: “Demanem a la UE que es prengui el cas català com una qüestió urgent”

Malgrat des d’un inici, Quim Torra ha volgut destacar que no ha viatjat a Suïssa “per demanar una mediació” o “comprometre” el país helvètic, el president de la Generalitat ha […]

Aleix Ramirez Morlans 17/10/2018
Quim Torra, en una xerrada a Ginebra / Govern

Malgrat des d’un inici, Quim Torra ha volgut destacar que no ha viatjat a Suïssa “per demanar una mediació” o “comprometre” el país helvètic, el president de la Generalitat ha demanat l’aparició d’un tercer actor al conflicte entre Catalunya i Espanya per “garantir que es busqui activament una solució política” al cas català.

A la universitat de Ginebra, Torra ha advertit Europa que “o Espanya deixa marxar Catalunya o negocia de bona fe”. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha recordat que actualment, a l’Estat, “Catalunya centra tot el debat i no hi ha espai per res més”.

Quim Torra ha celebrat que organitzacions com Amnistia Internacional s’hagin pronunciat a favor de l’alliberament dels Jordis, però també ha exigit que “la negativa del govern espanyol no pot ser excusa de la comunitat internacional per no exercir cap pressió”.

El cas de l’escriptora Mercè Rodoreda – exiliada a Ginebra – ha estat l’exemple triat per Torra, de cara a demostrar que l’exili “ha estat una constant en la nostra història”. Estirant d’aquest fil, el president ha suggerit “mirar tota la història de Catalunya per entendre l’actualitat”.

Les lloances a Suïssa han continuat quan Torra ha expressat admiració pels 47 referèndums en els darrers cinc anys i el fet que la Confederació Helvètica “sigui capaç d’afrontar els reptes del segle XXI”.