Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Sánchez emula Franco i celebrarà un consell de ministres a Barcelona

El president del Gobierno, Pedro Sánchez, ha anunciat que abans que acabi l’any celebrarà un Consell de Ministres a Barcelona. Segons Sánchez, és una mostra del “compromís” del Gobierno amb […]

Gerard Sesé 28/08/2018
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu

El president del Gobierno, Pedro Sánchez, ha anunciat que abans que acabi l’any celebrarà un Consell de Ministres a Barcelona. Segons Sánchez, és una mostra del “compromís” del Gobierno amb Catalunya. “És mostra del compromís del govern d’Espanya amb els problemes quotidians dels catalans i que exigeixen una resposta per part de les administracions”, ha declarat en roda de premsa des de Xile.

Una acció imperialista de Franco

Resulta que venir a Barcelona a “governar” no és nou. De fet, va ser una pràctica regular durant la dictadura de Francisco Franco, que va celebrar fins a 8 consells de ministres a Barcelona, concretament al Palau de Pedralbes, per a demostrar la seva autoritat a Catalunya. Unes trobades que servien per a alimentar la imatge del dictador que a través dels seus instruments de comunicació i tota la parafernàlia falangista, pretenia mostrar a l’opinió pública com era d’estimat Franco al Principat.

Més similituds de les que semblen

Però el consell de ministres anunciat per Sànchez a Barcelona no només s’assembla al de Franco per l’indret escollit sinó pels anuncis que s’hi feien. Si bé Sánchez diu que venen per a demostrar que hi ha un projecte per a Catalunya, Franco aprofitava la seva presència per a publicitar-se, engrandir la seva imatge i per anunciar accions i inversions històriques per als catalans, que més que sovint, eren paper mullat.

Aquí la portada de La Vanguardia que anunciava el consell de ministres franquista a Barcelona, a Palau de Pedralbes, el 19 d’octubre del 1957.

Portada de La Vanguardia que anuncia el consell de ministres franquista a Barcelona

Portada de La Vanguardia que anuncia el consell de ministres franquista a Barcelona