Diumenge, 5 de desembre de 2021 - Edició 1228
La República

L’Estat espanyol distingeix entre tanques “lesives” i “no lesives” amb el Marroc

La tanca amb el filat tallant s’està desplaçant 30 m dins del Marroc

Frederic Sabartés
Frederic Sabartés 09/12/2019
Ganivetes coronant la tanca de Ceuta | El Faro de Ceuta

L’Estat espanyol categoritza les tanques amb el Marroc entre “lesives”, les que porten ganivetes, i “no lesives”, les que no en porten. Mirant des del Marroc, primer hi ha les “lesives” i després les altres. La caverna vol blanquejar la decisió del Gobierno del PSOE de remodelar les tanques sota el titular de “S’apugen les tanques no lesives” parlant solament de les que no porten els elements tallants i desentenent-se de les “lesives”, les que poden lesionar greument els qui les intenten travessar, simplement perquè s’han mogut 30 metres endins, en territori marroquí.

El Gobierno va dir, el juliol de 2018, que retiraria les ganivetes que coronen la tanca a la frontera amb el Marroc i que ho farien abans del 2020. Les obres estan en marxa, però en cap moment no hi ha hagut cap tram sense els elements tallants. De fet, el que està passant és que la tanca ara anomenada “lesiva” s’ha enretirat uns trenta metres dins del Marroc per fer veure que és el Marroc qui les ha instal·lat. Marlaska ja ho va dir: «respectem absolutament la sobirania de les autoritats marroquines per determinar el seu perímetre». Així el Gobierno podrà presumir d’haver deixat de banda els filats tallants i que “preserva ls drets humans”.

I, “deslliurats” de la tanca “lesiva” anem a mirar l’altra, la que s’està reformant. No se n’han confirmat els detalls dels canvis, però sembla que passaria dels actuals sis metres d’alçària a deu metres i que es buscaran els materials i textures que la facin impossible d’escalar. A més s’hi posarà un remat superior, com un sortint o voladís que encara dificulti més traspassar-la. Ara bé, encara que es pugui caure de quatre metres més amunt, i molt possiblement ferits per la primera tanca, la “lesiva”, sobretot que quedi clar que aquesta tanca “espanyola” realçada no és pas de “lesiva”!

El suculent contracte d’aquesta remodelació se l’ha endut l’empresa pública “Ingeniería de Sistemas para la Defensa” (Isdefe).

  • {
    {