Diumenge, 28 de novembre de 2021 - Edició 1221
La República

L’acusació de la Fiscalia emplaça els partits republicans a la unitat

Si durant el mandat de Mariano Rajoy era el ministre de Justícia, Rafael Catalá, qui avançava els moviments del Tribunal Suprem en la causa contra els líders republicans, amb Pedro […]

Joan Solé
Joan Solé 14/10/2018

Si durant el mandat de Mariano Rajoy era el ministre de Justícia, Rafael Catalá, qui avançava els moviments del Tribunal Suprem en la causa contra els líders republicans, amb Pedro Sánchez és la cadena SER qui ha fet saber que la Fiscalia mantindrà el delicte de rebel·lió i, per tant, una condemna mínima de 15 anys de presó.

A vegades, després d’un període breu però intens en la discrepància, cal una notícia d’aquestes característiques per recordar que en la causa republicana no hi sobra ningú. La independència serà possible en la mesura que la unitat social sigui replicada per la política, i en això cal ser contundents: Sense un dels tres actors independentistes que hi ha al Parlament -Junts per Catalunya, ERC i CUP- la República no serà possible. Totes i cadascuna de les formacions que representen el republicanisme a la cambra catalana són necessaris per fer front a l’embat judicial, polític i emocional que suposarà el judici i la posterior sentència en la causa contra els líders republicans.

Cal ser conscients de l’oportunitat que té l’Estat de marcar un precedent judicial que escarmenti la discrepància, i davant l’hora greu a la qual s’enfronta el republicanisme català és imprescindible que la unitat imperi. La discrepància en l’estratègia no ha de ser una excusa per anar preparant la resposta institucional a un judici polític on Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Jordi Turull Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn i Dolors Bassa seran els convidats d’honor a un teatre mediàtic mil·limètricament preparat per satisfer el càstig que reclama el nacionalisme espanyol.

Amb la sentència tot farà implosió, el dia a dia polític es farà insostenible i els carrers tornaran a demanar el seu torn de paraula. Contemplar com gent innocent és sentenciada a molts anys de presó farà irreconciliable el règim monàrquic espanyol i el republicanisme català. S’hauran de prendre mesures valentes, amb el temor que la repressió policial i judicial torni amb més contundència, i serà aleshores quan no hi haurà lloc a la desconfiança, el partidisme i les mirades de reüll. Unitat o derrota.