Edició 1780

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 10 de juny del 2023
Edició 1780

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 10 de juny del 2023

Junqueras descarta la via unilateral i només contempla el referèndum acordat per assolir la República

El vicepresident legítim assegura que "no veu dreceres" i que cada cop és "més obvi" que de camí només n'hi ha un

|

- Publicitat -

El president d’Esquerra Republicana i vicepresident legítim de Catalunya, Oriol Junqueras, ha assegurat en una entrevista a Els Matins que només contempla el referèndum acordat com a via per assolir la República. Segons el líder empresonat, no veu “dreceres” en la consecució del nou Estat: “Cada cop és més obvi que de camí només n’hi ha un”

Publicitat

El republicà demana que l’independentisme “aglutini” més votants per no ser percebut com “una amenaça”. En aquest sentit, considera que la República depèn de la “fortalesa democràtica” i aquesta es compta “amb vots i la complicitat d’una societat vital, organitzada en la qual els agents socials i econòmics hi estiguin implicats i en siguin partícips”.

Junqueras considera que ja hi ha una estratègia conjunta, només falta “verbalitzar-la”: “Per avançar cal tenir el coratge de parlar clar i admetre on som i no on ens agradaria ser”. Descarta un avançament electoral perquè Catalunya necessita “estabilitat” i unes institucions “fortes” des d’on “esprémer al màxim totes les responsabilitats d’autogovern i construir una majoria social més àmplia”.

El moviment republicà és feble

Segons el líder d’ERC el moviment republicà resta feble: “Com més forts siguem més difícil serà aturar la democràcia. La referència parteix de la majoria social que vam aconseguir aglutinar en l’aturada de país del 3 d’octubre.

Una legislatura per governar

El full de ruta de Junqueras no contempla una legislatura amb més embats, ans al contrari, aposta per “governar bé” i guanyar “credibilitat entre aquells que encara no són independentistes”. En aquest sentit, “governar bé evidenciaria que les competències d’una comunitat autònoma no són suficients per tenir un país més just i de primera divisió entre els estats d’Europa. El marc autonòmic és un sostre que ens limita seguir creixent. Cal una solució democràtica que s’ha de basar sempre en el vot, com l’1-O, i respectar el mandat de la ciutadania”.

“El referèndum de l’1-O ens va fer guanyar el dret a decidir”

Un altre debat latent en les direccions polítiques és sobre el mandat que va donar el referèndum de l’1 d’octubre. Segons el republicà, la votació “ens va fer guanyar el dret a decidir perquè va ser una lliçó democràtica a la resposta autoritària de l’Estat”. Tot i admetre que no va votar el 50% de la població, “un 43% del cens va votar malgrat la repressió, una xifra suficientment rellevant per arribar a la conclusió que aquest país s’ha guanyat el dret a decidir el seu futur amb llibertat”.

Et pot interessar  L’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, dimiteix després dels mals resultats d’ERC a les municipals

Cal esperar perquè l’Estat accepti el referèndum: “No podem esperar que d’avui per demà tot canviï i acceptin allò que han rebutjat sempre”

L’arribada de Pedro Sánchez al Gobierno el vicepresident legítim considera que és un “indicador d’un canvi de voluntat” que ha de tenir “concrecions”. Tanmateix, tot i els aires de canvi, admet que “no podem esperar que d’avui per demà tot canviï i acceptin allò que han rebutjat sempre”: “La nostra obligació és persistir i empènyer en totes les direccions.

Junqueras, però, critica amb duresa que el PSOE, “ja el coneixem”, assegurant que “massa sovint ha acabat fent seguidisme del PP”.

Només cal fer una vaga general si té prou consens

Si l’any 2013 Junqueras va amenaçar en una conferència sobre el dret a decidir al Parlament Europeu, organitzat per Aliança Lliure Europea amb una vaga general a Catalunya si el Gobierno no permetia la consulta del 9N, ara el president d’ERC demana que aquesta només es faci si té prou consens per tenir èxit: “Sóc partidari del que serveixi per avançar fruit de consensos amplis”.

No avala la feina de Puigdemont des d’Europa

El republicà diu que “per ara” la feina que ha fet el president legítim, Carles Puigdemont, a Alemanya i Bèlgica no ha tingut cap impacte, tot i que “Europa està esmenant i deixant en evidència” la justícia espanyola.

Junqueras s’ha negat a avalar la feina de Puigdemont des d’Europa i s’ha limitat a respondre que “el que puc dir és que envio una salutació fraternal als companys i companyes de Govern, una immensa abraçada a totes i tots. A Carles Puigdemont, per descomptat”.

La presó fa veure “la vida que et perds”

Preguntat per si la presó ha replantejat quelcom, Junqueras ha concretat que el ritme “és diferent”, “sents les absències i la vida que perds, però el que no ha fet ni em farà és fer-me perdre la set de justícia i la fam de llibertat”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió