Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Espanya va obtenir de forma il·legal dades de la Banca Privada d’Andorra

El 10 de març de l’any 2015, el govern andorrà intervenia la Banca Privada d’Andorra, arran que el departament del Tresor dels Estats Units va emetre un informe on relacionava […]

Aleix Ramirez Morlans 13/10/2018
Exterior d'una sucursal de la Banca Privada d'Andorra / Flickr

El 10 de març de l’any 2015, el govern andorrà intervenia la Banca Privada d’Andorra, arran que el departament del Tresor dels Estats Units va emetre un informe on relacionava l’entitat bancària amb el blanqueig de diners procedent d’organitzacions criminals, entre altres.

Des d’aquella data ença, s’han escrit moltes notícies sobre la legalitat de l’acció i el paper que va jugar l’Estat espanyol, ja que moltes personalitats d’Espanya i Catalunya tenien comptes a la Banca Privada d’Andorra i Banco de Madrid, la filial espanyola. Alguns dels noms il·lustres són el de Jordi Pujol i la seva família.

Ara, una informació del digital andorrà Altaveu assegura que membres de la policia espanyola van obtenir dades de la BPA de forma il·legal. Aquesta operació s’hauria realitzat el 24 de març de 2015, dues setmanes després de la intervenció del banc, a l’ambaixada d’Espanya a Andorra.

Segons el mitjà del Principat, citant una nota interna de la Guàrdia Civil, dos informàtics vinculats a la Banca Privada d’Andorra haurien entregat la informació d’un disc dur sense la presència de cap autoritat judicial d’Andorra.

Vistos els antecedents, en especial l’assetjament financer que el Gobierno de Rajoy va practicar contra Catalunya l’endemà de l’1 d’octubre, no és estrany que en els pròxims temps es descobreixin nous episodis de les denominades Clavegueres de l’Estat.