Dijous, 22 d'abril de 2021 - Edició 1001
La República

El jutge d’Osca envia a judici als exconsellers de cultura Vila i Puig per desobediència pel conflicte de Sixena

88.000 € de multa a l’exconseller Lluís Puig, anuncia el seu advocat Jaume Alonso-Cuevillas

Frederic Sabartés
Frederic Sabartés 13/12/2019
L'exconseller Santi Vila envoltat de les pintures de Sixena

El jutjat d’instrucció número 3 d’Osca ha decidit obrir judici oral contra els exconsellers de Cultura, Santi Vila i Lluís Puig, acusats d’un delicte de desobediència per no haver lliurat a l’Aragó les 44 peces de Sixena del Museu de Lleida, tot i l’ordre judicial de fer-ho. Segons ha pogut saber l’ACN, en la interlocutòria amb data 5 de desembre, el jutjat estableix que la vista es farà en un jutjat penal i no a l’Audiència d’Osca.

L’ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca) va presentar l’1 de desembre el seu escrit d’acusació relacionat amb el conflicte de les obres d’art en què demana fins a 11 mesos de presó, 162.000 euros de multa i gairebé tres anys d’inhabilitació de càrrec públic per a l’exconseller de Cultura Santi Vila. L’escrit d’acusació del consistori aragonès també sol·licita una multa de 66.000 euros i dos anys d’inhabilitació per al seu successor al càrrec, Lluís Puig.

Justament l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas acaba de publicar el següent tweet que amplia la informació

I, com a contrapunt del desgavell que és tot aquest tema de Sixena, avui també s’ha sabut que les monges que hi viuen abandonaran el Monestir el 2020 per la impossibilitat de dur una “vida amagada”. Des de l’inici van expressar el seu malestar per l’obertura al públic, es van oposar a les visites entre setmana i fins i tot van arribar a forçar el tancament al públic per Setmana Santa.