Dimecres, 26 de gener de 2022 - Edició 1280
La República

Cop d’Estat de la JEC a la democràcia

Els jutges del judici contra l’independentisme prenen partit contra la democràcia, i dirigeixen la JEC com un tribunal inquisidor La Junta Electoral Central (JEC) ha donat al conseller d’Interior, Miquel […]

Agències 21/03/2019
Manuel Marchena, dirigint-se a Vox en ple procés

Els jutges del judici contra l’independentisme prenen partit contra la democràcia, i dirigeixen la JEC com un tribunal inquisidor

La Junta Electoral Central (JEC) ha donat al conseller d’Interior, Miquel Buch, fins a les 15 hores d’aquest divendres perquè enviï els Mossos d’Esquadra a retirar llaços i pancartes dels edificis de la Generalitat, i l’ha advertit de possibles responsabilitats penals si no retira l’ordre. La resolució de la JEC demana al cos policial català que tregui “banderes estelades, llaços grocs o blancs amb ratlles vermelles o altres d’anàleg significat” així com “fotografies de candidats o polítics” i “pancartes, cartells o qualsevol altre símbol partidista” dels espais institucionals. En cas que Buch no compleixi l’ordre, la JEC requerirà a la prefectura dels Mossos que procedeixi a la “immediata execució” de la retirada dels símbols. A banda, la JEC ha resolt portar “l’incompliment” del president de la Generalitat, Quim Torra, a la Fiscalia perquè determini si ha comès un delicte de desobediència i obre un expedient sancionador contra ell, que pot suposar una multa de fins a 3.000 euros.

A la resolució la JEC acusa Torra d’haver-se “limitat a aparentar el compliment” de les ordres i substituir els símbols per altre amb “idèntic sentit partidista”. L’àrbitre electoral també avisa el conseller d’Interior de les conseqüències administratives i penals de l’incompliment.

A l’escrit de dues pàgines, assegura que el president de la Generalitat “s’ha limitat a aparentar” el compliment de les ordres de retirada de llaços i símbols, i els ha substituït “per altres amb idèntic caràcter partidista” mantenint “una simbologia que vulnera el principi de neutralitat política”.

“Voluntat de desobeir”

Segons l’àrbitre electoral, ha quedat acreditada “l’existència d’una voluntat de desobeir” per part del president de la Generalitat, perquè ha dut a terme “una aparença de compliment” però ha desplegat actuacions per “burlar obertament” l’ordre.

Malgrat les ordres que tenia, diu la Junta, el president de la Generalitat “ni va impulsar ni va controlar” la retirada de símbols partidistes. A més, afegeix, aquesta ordre no es pot limitar a treure els que hi havia a les façanes dels edificis de la Generalitat, sinó que comportava també “l’acte d’impedir que els fets es reiterin” durant el període electoral.

Prohibeix tota mena de símbols que es puguin considerar “partidistes”

Per això la JEC actua en els tres flancs i a més de traslladar el cas a la Fiscalia, obre l’expedient sancionador i ordena al conseller Buch que retiri els llaços abans de les 15.00 hores de demà.

En concret, requereix al conseller d’Interior que “de manera immediata” doni instruccions als Mossos “perquè procedeixin a retirar dels edificis públics de l’Administració de la Generalitat i de totes les entitats vinculades o dependents d’aquesta administració les banderes, llaços grocs, o blancs amb ratlles vermelles o altres de significat anàleg, fotografies de candidats o polítics, així com pancartes, cartells o qualsevol altre símbol partidista o que contingui imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per qualsevol de les entitats polítiques concorrents a les eleccions”.

Adverteix de “responsabilitats penals” a Buch

A més, ordena que els Mossos “exerceixin una vigilància permanent permanent perquè no es tornin a col·locar durant el període electoral cap d’aquests símbols partidistes”. “Aquesta mesura haurà de ser complerta a les 15 hores del divendres 22 de març de 2019” i els Mossos l’han de comunicar “a la Junta en el moment en què es produeixi aquest compliment”. A més, la JEC recorda a Buch “les responsabilitats administratives i, en el seu cas penals, que pot incórrer si no compleix estrictament l’acord”.

A banda, la JEC requereix a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que els informi si Buch dona compliment a l’ordre dintre del termini previst.