Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Per què no digitalitzem la literatura catalana?

“Quants cops hem sentit dir que la llengua catalana s’està morint? I la literatura?”

Blanca Soler Codina 22/07/2020

Quants cops hem sentit dir que la llengua catalana s’està morint? I la literatura? Sí que hi ha editorials independents com el Club Editor que reediten clàssics de Mercè Rodoreda, Aurora Bertrana o Víctor Català. Entitats com Òmnium Cultural que fomenten la llengua i cultura catalanes. Organitzacions com la Plataforma per la Llengua que treballen per normalitzar el català i esdevingui una eina de cohesió social. Organismes com l’Institut Ramon Llull que promouen la internacionalització de la llengua o l’Institut d’Estudis Catalans que investiga la cultura catalana juntament amb altres institucions.

Sí que hi ha una generació, m’atreviria a dir, dels trenta als quaranta-cinc anys que s’encarrega de promoure la literatura catalana a través de blogs i perfils d’Instagram. Per altra banda, també hi ha joves booktubers que ressenyen la literatura a YouTube. Però ni per descomptat ateny a tota la població.

La literatura s’ha percebut sempre com una imposició. Durant el batxillerat, just quan les hormones circulen a 300 per hora, t’és ben igual què es va viure durant la postguerra. Altres maldecaps tens. Per tant, no pretenguem que la literatura es difongui si se’ns presenta a una època que no correspon.

Ara bé, potser cal un rebombori. Noves eines per difondre-la. La digitalització ja s’ha instal·lat a casa. I ens ha enganxat a tots davant una pantalla, sigui la televisió, l’ordinador, la tauleta o el mòbil. Estrany seria veure’ns amb una Plaça del Diamant entre els dits. Potser la literatura catalana s’ha de maquillar, vull dir, potser s’ha de fer apetitosa. Apropar-la a través de la fotografia. L’era digital ens ha submergit a una mena d’Il·lustració.

Potser hem d’atorgar el refloriment de la literatura als influencers. Les estrelles de la digitalització. Fa uns dies, Aida Domènech, coneguda com Dulcieda, va difondre un vídeo divagant per Calella de Palafrugell amb Manel de fons. Manel, Dulceida i Josep Pla, tres generacions catalanes. Música, digitalització i literatura. Fem renéixer aquesta literatura que se’ns està apagant.