Dimecres, 5 d'agost de 2020 - Edició 741
La República

Retorn a l’autonomisme amb permís del Tsunami…

Ho va dir clarament el futur president espanyol Pedro Sánchez: “una taula de negociació dins de la Constitució”. És a dir, una taula de negociació si, però no a l’autodeterminació […]

Joan Puig
Joan Puig 05/01/2020
Imatge de la protesta convocada a l'aeroport de Barcelona pel 'Tsunami Democràtic'

Ho va dir clarament el futur president espanyol Pedro Sánchez: “una taula de negociació dins de la Constitució”. És a dir, una taula de negociació si, però no a l’autodeterminació o a més autogovern. Tindrem taula de negociació fins a l’infinit per avançar una mica cada dia en la política de “peix al cove”, cada dia que s’allargui la taula de negociació sense avançar, ens acostarem més a un nou autonomisme.

Ho explica avui La Vanguardia: malgrat que ERC diu que només s’ha pactat la taula de negociació, el rotatiu (el diari oficial de l’autonomisme) ho desmenteix dient que en el pacte entre el PSOE i els republicans s’han acordat comissions negociadores per avançar en lleis socials. Això mateix és el que va fer Zapatero per retallar l’estatut: prometre lleis socials, com la de la Dependència, per a després, com sempre, no preveure’n el finançament.

Amb aquestes dades (o millor dit, certeses) a la mà, cal posar data de caducitat a la taula de negociació en cas que no avanci cap al dret a l’autodeterminació. Mantenir-la fins a l’infinit ens retorna a l’autonomisme de l’època de Zapatero: bones paraules i pocs resultats. Zapatero també va dir que tot va ser culpa del PP amb el recurs al TC, però va evitar dir, amagant la realitat, que ell no va fer res per canviar les majories conservadores del tribunal, La collonada de l’estat profund el controla principalment qui governa i, tant en aquell moment com ara, és el PSOE, per tant n’és el màxim responsable.

Amb permís del Tsunami…

Fa dies us hem demanat una entrevista per explicar el vostre silenci, de moment no tenim resposta, ara us ho demanem públicament. No es pot deixar en l’oblit a la gent que us va escoltar i seguir en les protestes a la sentència, a gent que ha perdut l’ull, gent que ja ha patit repressió, que ho va donar tot per anar a l’aeroport i els vau deixar tirats, els que van anar a tallar l’autopista a la Catalunya Nord o els que van anar a protestar en el Barça-Madrid.

No pot ser que davant del que tothom considera un cop d’estat de la JEC estigueu en silenci. No pot ser que la darrera gesta al vostre perfil de Twitter siguin una pancarta el dia de Sant Esteve al Palau de la Música. El vostre silenci és preocupant. Alguna responsabilitat hi teniu quan arribat el moment de la investidura del president espanyol i davant la repressió contra el nostre president i el nostre govern les mobilitzacions s’hagin acabat i només grupuscles de bona gent aguantin les protestes. O trenqueu el silenci o sou responsables d’un nou engany.

Si la taula de negociació no avança cap a l’autodeterminació, s’ha de ser clausurar. Cal posar una data concreta i propera per comprovar que la negociació és seriosa i no es converteixi en una taula autonòmica.

I, finalment, no podem blanquejar l’esquerra espanyola com a responsable de la repressió contra l’independentisme. L’estat profund és responsabilitat màxima del partit que governa i les decisions de la JEC, la fiscalia i la judicatura, que a més incompleixen les resolucions d’Europa, són de la màxima responsabilitat del govern espanyol, mani qui mani. Tenen les eines per evitar-ho i, si no ho fan, en són còmplices.

Relacionats