Diumenge, 6 de desembre de 2020 - Edició 864
La República

Què no us enganyi el president Sánchez…

l’únic camí per superar la crisi de la Covid:19, tant la crisi social com l’econòmica, és la independència.

Joan Puig
Joan Puig 19/04/2020
Pla general del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, reunint-se amb presidents autonòmics el 19 d'abril del 2020 (horitzontal)

Avui, en resposta a la pregunta que li he fet a la roda de premsa al president Torra, ens ha sorprès amb la següent resposta: “He trobat un Sánchez més caut i més obert al diàleg”. Sense dubte ha estat el titular de la trobada amb els periodistes i també una resposta intel·ligent del president, que el blinda de cara a les actituds del govern espanyol, que acabaran sent les de sempre sigui en el procés de desconfinament i de fer front a la crisi o en qualsevol àmbit de decisió.

La prova l’hem tingut amb l’anunci d’omplir les CCAA de diners per fer front a la crisi de la Covid_19, una altra “pluja de milions” que sempre s’anuncia i que sempre té trampa. I la trampa és el que no s’explica als titulars i ben justet a la lletra petita: primer, són diners a préstec, és a dir a incrementar l’endeutament de les regions i, segon, no són diners nous sinó retards de partides ja compromeses.

 

El MHP Torra, en aquest punt ha estat clar i contundent: els 14.000 milions d’euros per a les comunitats anunciats aquest diumenge pel Govern central als presidents autonòmics per afrontar el coronavirus “no és un extra de liquiditat sinó el que ja estava previst per al finançament”. Aquest extrem ha estat confirmat pel vicepresident Aragonès: “el que l’Estat ha de destinar a les Comunitats Autònomes han de ser una transferència i no pas una mena de FLA Especial pel Coronavirus. L’Estat té capacitat per endeutar-se i aquests fons d’urgència no poden ser un préstec”.

La sortida a la crisi social i econòmica que farà el president espanyol tornarà a posar en el debat polític l’espoli fiscal de les regions de parla catalana, tots els PPCC. No només el govern català sinó també els de Ximo Puig i Francina Armengol han fet una bona gestió de la crisi, dins del marge que tenien i, si no s’espavilen, podrien acabar sent víctimes de l’autoritarisme de la Moncloa i de l’espoli fiscal milionari que pateixen de fa dècades.

Els 16.000 milions d’espoli que pateix Catalunya donen per molt en els temps que corren. Que no us enganyin, MHP i consellers i conselleres del govern de Catalunya, l’únic camí per superar la crisi de la Covid:19, tant la crisi social com l’econòmica, és la independència.

Postdata: Crec que Catalunya no pot obviar les seves competències en matèria d’institucions penitenciàries. Catalunya s’ha de plantar i confinar els seus presos polítics a casa, cada dia sense fer-ho serà un dia més de la repressió. Sense república, som una colònia depenent de la metròpoli que s’està ben tranquil·la davant aquesta actitud mesella.

 

 

Relacionats