Dijous, 13 de maig de 2021 - Edició 1022
La República

O govern independentista o noves eleccions

Estic segur que tindrem govern abans del 26-M, en tot cas millor eleccions que no un govern en minoria en mans del PSC

Joan Puig
Joan Puig 02/05/2021
Pla mitjà de Jordi Cuixart, Josep Rull, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras durant el seu trasllat a Madrid pel judici de l'1-O l'1 de febrer de 2019 (Horitzontal)

La majoria independentista, configurada pels votants que van anar a les urnes el passat 14F, va votar per obtenir un govern independentista i no pas perquè en sortís un govern d’ERC en solitari, molt minoritari, que seria un suïcidi de l’independentisme. Recordem que Pedro Sánchez va preferir que es tornessin a convocar les eleccions a l’estat i, un cop repetides, va formar govern amb qui, mesos enrere, no volia i no va passar res: Espanya va seguir sent un estat repressor i va seguir funcionant.

SI la capçalera del Grup Godó demana govern encara que sigui en minoria, la conclusió és fàcil: cal fer tot el contrari. Si ERC i Junts són incapaços de formar govern i, per vergonya seva, cal repetir les eleccions, es retornarà la capacitat de decisió a la ciutadania. Tots sabem perquè La Vanguardia demana un govern en minoria d’ERC: els republicans quedarien en mans del PSC i, per tant, el procés independentista quedaria tocat.

Encara tenen dies per acordar un govern independentista, ho tenen a les seves mans. Els ultimàtums no van enlloc. Simplement, si no hi ha acord abans del 26-M, es va a noves eleccions, que l’independentisme no ha de tenir por de tornar a votar.

Poden fer govern i no pot ser que perdin aquesta oportunitat. A més, tenint en compte que dos dels grans líders de Junts i ERC, com són en Junqueras i en Jordi Sánchez, són a la presó i es veuen més que mai, què pot impedir l’acord? Que no parlen prou? Que no s’entenen? Què no són capaços d’arribar a un acord? Seria incomprensible un “no acord”, seria imperdonable. Estic segur que tindrem govern abans del 26-M, en tot cas millor eleccions que no un govern en minoria en mans del PSC.