Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Moral de victòria

El Govern és necessari per donar mitjans que enforteixin l’estructura unilateral i perquè la societat s’hi avingui

Cartes dels lectors 08/08/2022
Junqueras i Puigdemont, just després de la Declaració Unilateral d'Independència al Parlament / ACN

En un primer moment, semblava que el president Quim Torra, de la mà de la presidenta Laura Borràs,  s’imposaria en el congrés d’Argelers. Junts és el partit dels dos expresidents. L’estratègia la marquen ells. El president Artur Mas comanda el col·laboracionisme. Els mateixos postulats d’ERC: 1.-“ens han vençut”, 2.-“no hi ha res a fer” i 3.- hi ha avantatges a la claudicació i a l’autonomia. En P. Sánchez ho aireja i Europa s’ha adonat de la rendició.

La presidenta Laura Borràs ha d’acceptar que el funcionariat, els departaments, els organismes oficials i en general, l’economia i la societat necessiten la cobertura legal de l’autonomia. Voler confrontar-se a l’estat exigeix una estructura que pugui assumir funcions i costos. El trumfo d’en Mas sobresurt. No es pot anar amb símbols. El repte és trobar un contendent més fort.

Tothom veu, també els d’ERC, que la independència s’aconseguirà per una via unilateral. Igualar la unilateralitat al contrincant col·laboracionista, exigeix una estratègia. La qual, si és forta, unificarà no solament el 52% del vot actual, sinó també el 80% dels partidaris d’un referèndum. Però, de primer, cal que l’estratègia s’imposi dins Junts. Junts pot empènyer i sostenir la via unilateral dins el govern. De fet, el pacte subscrit s’ha vulnerat a conveniència i ERC, en temps de la presidència d’en Torra, feia un govern a part. El govern és necessari per donar mitjans que enforteixin l’estructura unilateral i perquè la societat s’hi avingui. Però, primer, cal canviar l’estratègia del president Mas i decidir uns nous objectius:

1.-Junts ha de rescatar el president Puigdemont. Fer-lo un Zelenski entre la gent. I aquest s’hi ha d’avenir i voler comandar. 2.- Junts ha de fer funcionar el Consell per la República (CxR) als ajuntaments, dins les associacions i el poble i que entri als organismes oficials. 3.-Una Declaració d’Independència (DUI) no es pot fer perquè ERC la considera “trumpisme”. Junts ha de canviar la unilateralitat, basada en el “preparem-nos” del CxR, per un Referèndum d’Autodeterminació Unilateral el 2025 (i ha de ser la bandera en les eleccions del 2024). 4.- Els expresidents han de deixar de comandar i el president Puigdemont ha de fer una declaració institucional per recuperar la moral de victòria.

Isidre Palmada Camós, 8 d’agost de 2022