Divendres, 5 de març de 2021 - Edició 953
La República

JuntsxCat, ERC i la CUP: penseu governar?

No ens defraudeu, que fa massa que patim la manca d’unitat estratègica

Joan Puig
Joan Puig 31/01/2021
El debat organitzat per la Vanguardia va aplegar els caps de llista de nou candidatures.

O sereu incapaços de formar govern, malgrat obtenir la majoria absoluta a les eleccions d’aquest 14-F? Aquesta és l’única gran certesa que tenim sobre les eleccions que venen: l’independentisme guanyarà, gràcies a la seva gent i malgrat tot l’enrenou al voltant dels polítics independentistes. La gent els tornarà a votar perquè la gent vol la independència i els brindarà una nova oportunitat perquè saben que sense independència no en sortirem ni de la crisi econòmica ni de la social provocades per la pandèmia.

Estaria bé que els tres partits independentistes definissin les opcions abans del 14-F, prioritzant per activa i per passiva la formació d’un govern independentista. O ens passarem setmanes i mesos amenaçant amb pactes inconfessables o amb anar a unes noves eleccions?

La majoria democràtica i suficient independentista fa anys que mostra una indestructible fidelitat al projecte independentista i és hora que els líders polítics hi responguin amb claredat, sense culpabilitzar-se els uns als altres. Cal que la mateixa nit electoral, o a primera hora de l’endemà, s’acordi un govern entre els tres partits sense dilacions ni entrar en dies i setmanes de negociacions. Tornaria a seu un greu error i una mostra que els actuals líders no estan capacitats per dur a terme el procés independentista.

Si guanya ERC, Laura Borràs i Junts s’han de posar al servei dels republicans i, si guanya Junts, Pere Aragonès i ERC s’han de posar al seu servei. I la CUP té l’obligació de fer possible aquest govern, amb ells a dins o a fora, però amb fidelitat al projecte independentista.

Qualsevol retard en la concreció del govern seria molt difícil d’explicar, seria un cúmul d’excuses de mal pagador, i la majoria ciutadana independentista no només no s’ho mereix sinó que els ho retrauria. Seria realment important que abans de les eleccions tinguéssim aquest acord, que ajudaria a fer possible superar el 50% dels vots totals.

JuntsxCat, ERC i la CUP tenen la paraula. No ens defraudeu, que fa massa que patim la manca d’unitat estratègica. És l’hora de lideratges humans, de pensar primer en el país i la seva independència i no pas en els seus respectius partits. Són els independentistes i no els militants els que fan possible la majoria independentista.