Diumenge, 28 de novembre de 2021 - Edició 1221
La República

El PSOE accelera el #pressingERC per investir Sánchez el més ràpid possible

investir Pedro Sánchez i retornar a un autonomisme de peix al cove o enfortir l’independentisme i provocar un xoc definitiu amb un estat espanyol que practica el joc brut,

Joan Puig
Joan Puig 06/12/2019
Sánchez i Iglesias, abraçats després de signar el preacord de govern de coalició (vertical)

La nit electoral de les eleccions catalanes en que el PSC de Montilla va ser derrotat, en un moment de desesperació, algú de la direcció republicana va trucar a Miquel Iceta per fer possible un segon tripartit. Mentre el primer va ser àmpliament debatut i aprovat pes les bases d’ERC, pel segon tothom sabia que o es feia de pressa o no seria possible.

La nit electoral de les darreres municipals i en el moment que Ada Colau, en la seva desesperació perquè veia que perdia l’alcaldia i quan ja quasi tenia decidit marxar cap a casa, Iceta va decidir aplicar la mateixa solució, que va aprendre dels dirigents republicans del moment: li va trucar i li va dir que tenia el vot de Manuel Valls i que un pacte ràpid li permetria mantenir l’alcaldia. Dit i fet. Colau va veure arreglada la seva situació personal i va decidir que no posaria problemes a pactar amb el diable.

La nit electoral de les darreres eleccions i davant la desesperació de les forces (suposadament) d’esquerres espanyoles, PSOE i Podemos; Pablo Iglesias va reaccionar de la mateixa manera, segurament a suggeriment de Colau, i va trucar a Pedro Sánchez per dir-li que si ho feien ràpid podrien aconseguir l’abstenció d’ERC. I dit i fet, en poques hores teníem acord dels dos líders espanyols i va començar el pressing a ERC.

La jugada feta en el seu moment pels republicans ara els hi era tornada, aprofitant que a l’estiu l’abstenció era gratuïta i pensant que la situació era la mateixa. Veurem com la direcció republicana gestiona els temps i la decisió que podria portar a una greu crisi en el moviment independentista. Tothom té assumit que el PSOE poc ajudarà a fer creïble una taula de negociació de resolució d’un conflicte polític.

Avui mateix els lobbys de pressió mediàtics i econòmics han començat a ajudar al PSOE en el seu #PressingERC. Tot són avantatges segons aquests lobbys i, fins i tot, converteixen en gest del PSOE que mantinguin en suspens la presentació de recursos al Constitucional. Però el #pressingERC va en augment i malgrat que el calendari és mortal, prefereixen intentar una ràpida investidura abans de festes que esperar la resolució d’Europa o el Congrés Nacional d’ERC.

Veurem si el #PressingERC serveix o tindrà un efecte contrari, veient com el mateix PSOE insulta als independentistes o Pablo Iglesias no s’amaga de dir que cal un nou tripartit d’esquerres a Catalunya per consolidar i fer viable l’acord d’investidura a Sánchez.

ERC té davant seu una de les decisions més transcendents de la seva història i de la mateixa història del país. Els seus quasi 90 anys d’història els torna a posar davant un repte definitiu: investir Pedro Sánchez i retornar a un autonomisme de peix al cove o enfortir l’independentisme i provocar un xoc definitiu amb un estat espanyol que practica el joc brut, un dia i un altre, per abatre amb la repressió l’independentisme.