Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1441
La República

De la llei a unilateral

El reino ajuda al govern ERC-Junts a mantenir-se en el col·laboracionisme i que la independència sigui cada dia més fictícia

Cartes dels lectors 08/06/2022
Manifestants convocats per l'ANC lluint rètols de 'Som el 52%' i 'Independència' el 16 de maig a la plaça de Sant Jaume.

L’1-oct. volia ser el referèndum “de la llei a la llei” i, de fet,  fou unilateral. El 3-oct. és la foto de l’embat. Allí on s’hauria d’arribar i que ningú sap com. L’independentisme més estricte aixecaria la suspensió de la DUI del 27-oct. i tiraria pel dret. Això no obstant, és impossible. No aconseguiria aquella foto.

En les eleccions del 21/12/17, a canvi dels indults, ERC va acceptar que els catalans han perdut, va trencar la unitat i va abraçar el col·laboracionisme. Des de llavores, no es pot comptar amb la direcció d’ERC. N’estan tips que els destrossin la vida. No hi tornaran fins a una nova correlació de forces i a l’aixecament de la república espanyola. Ja no canviaran. Ho tenen clar (i el Consell per la República (CxR) pateix de miopia). De manera que la DUI i el “preparem-nos” (el full de ruta del CxR) són escenaris utòpics i fantasiosos. Pressuposen la unitat de les direccions.

En aquesta línia, el PSOE s’esforça a rebaixar la tensió i que s’oblidi l’1-oct. El reino ajuda al govern ERC-Junts a mantenir-se en el col·laboracionisme i que la independència sigui cada dia més fictícia. La Generalitat, els mitjans, etc. cooperen perquè l’única via independentista sostenible sigui el col·laboracionisme i no s’acompleixi  la independència.

Un programa electoral que aixequi la DUI? En aquestes circumstàncies? És un somni d’estiu. Quins s’hi allistaran? Els independentistes? Quins? La fotografia del 3-oct no la hi veig, en aquest programa. L’esforç per arribar a l’1-oct, i després al 3-oct, fou enorme: Una immensa participació, de tothom i de les institucions i la bandera democràtica que va fer emmudir als partidaris de l’autonomia i dirigia les ments i les voluntats, no ho veig.

Hi ha unes circumstàncies prèvies que s’han de bastir: El CxR hauria de deixar de ser la piràmide dinosàuria commemorativa de l’1-oct. per inserir-se en totes les viles i ciutats i tornar a fer els Arenys de Munt. El CxR hauria de desempolsar l’argumentari que va portar a l’1-oct. i insistir que ho tornarem a fer. El CxR hauria d’aixecar la bandera democràtica perquè els catalans puguin dir i decidir les tesis, els programes i les solucions pels pròxims anys. El CxR hauria de gestionar una nova votació, aquesta vegada però, amb plenitud de poder per executar la voluntat democràtica.

Isidre Palmada Camós, 3 de juny de 2022