Edició 1895

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de octubre del 2023
Edició 1895

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de octubre del 2023

De la llei a unilateral

|

- Publicitat -

L’1-oct. volia ser el referèndum “de la llei a la llei” i, de fet,  fou unilateral. El 3-oct. és la foto de l’embat. Allí on s’hauria d’arribar i que ningú sap com. L’independentisme més estricte aixecaria la suspensió de la DUI del 27-oct. i tiraria pel dret. Això no obstant, és impossible. No aconseguiria aquella foto.

Publicitat

En les eleccions del 21/12/17, a canvi dels indults, ERC va acceptar que els catalans han perdut, va trencar la unitat i va abraçar el col·laboracionisme. Des de llavores, no es pot comptar amb la direcció d’ERC. N’estan tips que els destrossin la vida. No hi tornaran fins a una nova correlació de forces i a l’aixecament de la república espanyola. Ja no canviaran. Ho tenen clar (i el Consell per la República (CxR) pateix de miopia). De manera que la DUI i el “preparem-nos” (el full de ruta del CxR) són escenaris utòpics i fantasiosos. Pressuposen la unitat de les direccions.

En aquesta línia, el PSOE s’esforça a rebaixar la tensió i que s’oblidi l’1-oct. El reino ajuda al govern ERC-Junts a mantenir-se en el col·laboracionisme i que la independència sigui cada dia més fictícia. La Generalitat, els mitjans, etc. cooperen perquè l’única via independentista sostenible sigui el col·laboracionisme i no s’acompleixi  la independència.

Un programa electoral que aixequi la DUI? En aquestes circumstàncies? És un somni d’estiu. Quins s’hi allistaran? Els independentistes? Quins? La fotografia del 3-oct no la hi veig, en aquest programa. L’esforç per arribar a l’1-oct, i després al 3-oct, fou enorme: Una immensa participació, de tothom i de les institucions i la bandera democràtica que va fer emmudir als partidaris de l’autonomia i dirigia les ments i les voluntats, no ho veig.

Et pot interessar  Dolors Feliu, contundent: defensa que l'amnistia avali el Parlament a aixecar la DUI "suspesa"

Hi ha unes circumstàncies prèvies que s’han de bastir: El CxR hauria de deixar de ser la piràmide dinosàuria commemorativa de l’1-oct. per inserir-se en totes les viles i ciutats i tornar a fer els Arenys de Munt. El CxR hauria de desempolsar l’argumentari que va portar a l’1-oct. i insistir que ho tornarem a fer. El CxR hauria d’aixecar la bandera democràtica perquè els catalans puguin dir i decidir les tesis, els programes i les solucions pels pròxims anys. El CxR hauria de gestionar una nova votació, aquesta vegada però, amb plenitud de poder per executar la voluntat democràtica.

Isidre Palmada Camós, 3 de juny de 2022

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió