Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Catalunya serà espanyola o no serà

Pocs dies abans del començament del judici polític de l’1-O la societat té clar que la sentència, sigui quina sigui, serà condemnatòria. No existeix cap jutge a Espanya que sigui […]

Joan Puig
Joan Puig 20/01/2019

Pocs dies abans del començament del judici polític de l’1-O la societat té clar que la sentència, sigui quina sigui, serà condemnatòria. No existeix cap jutge a Espanya que sigui capaç de resoldre una absolució, que sense dubte és el que tocaria. La caverna mediàtica espanyola i catalana, els líders polítics espanyols (i alguns de catalans) són incapaços d’acabar amb aquesta ignomínia que és el judici polític a tots els catalans i catalanes.

La irrupció de Vox a la política catalana és la prova més evident que a Espanya el franquisme va sobreviure a la democràcia implementada després de la mort del dictador. Ho veiem aquests dies, com els líders de la dreta espanyola intenten assumir que bona part dels plantejaments del partit de l’extrema dreta. I no només hi flirtegen, sinó que hi pacten, com hem vist en l’acord de govern a Andalusia. I només ens faltava el PSOE d’Extremadura hagi aprovat una resolució a iniciativa del PP d’aquella comunitat per aplicar un 155 més dur que mai a Catalunya, i tot per por a Vox.

Avui mateix, el discurs de Pablo Casado a la convenció refundacional del PP respecte als líders polítics catalans ha estat digne dels millors discursos de l’odi contra un poble. Són veritables crides que recorden els pitjors dictadors que ha tingut per desgràcia la humanitat. Considerar els polítics catalans, que malgrat el 155 van guanyar les eleccions, com uns “fanàtics, racistes i supremacistes” i prometent “alliberar la Catalunya segrestada” és una mostra de la incapacitat dels líders polítics espanyols d’acceptar la democràcia. On són els demòcrates espanyols que surten ràpidament a condemnar paraules com aquestes de Pablo Casado o la mateixa resolució extremenya aprovada també pel PSOE?

Ni el partit de Pablo Iglesias i les seves confluències (en plena lluita interna) són capaços d’impedir la bogeria de l’odi dels partits polítics espanyols que mai acceptaran negociar res amb Catalunya, la volen submisa i derrotada i la sentència del judici serà un pas més en aquest camí, per tot això es fa necessari un gran acord dels partits independentistes i les entitats civils. Que pactin d’una vegada un full de ruta guanyador per derrotar democràticament els líders polítics espanyols que encara viuen abraçats per aquell imperi on sempre tocava el sol i que ara va camí de ser la foscor del sud d’Europa.