Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Cal una Marató de TV3 dedicada a la defensa de la llengua catalana

Volem i exigim una Marató de TV3 dedicada a la defensa de la llengua catalana. #2023MaratóTV3XlaLlenguaCatalana

Joan Puig 28/11/2022

En aquest primer cap de setmana de la venda del disc de la Marató, a les xarxes hi ha força indignació provocada per la sibil·lina introducció de la llengua castellana en algunes cançons. En concret s’ha carregat fort en el fet d’utilitzar els cantants d'”Eufòria” en aquesta operació de blanquejar la llengua del país veí.

Segurament aquesta situació seria una anècdota si la llengua catalana estigués en una situació de normalitat, però no és així i avui la llengua catalana, segons la majoria d’experts, es troba en situació complicada, per no dir a l’UVI, segons a on del territori. Paral·lelament, dia a dia es va demostrant que som dins d’un estat que treballa en contra de la nostra llengua: a l’escola el català està en un clar declivi i retrocés (s’ha fet viral la carta d’uns pares preocupats pel fet que el seu fill no pot fer servir la llengua catalana a la seva escola); al Parlament Europeu es vota en contra del català desdient-se sense manies dels compromisos suposadament acordats per permetre’n l’ús; no cal dir que al Parlament espanyol s’interromp i es retira la paraula a qui el fa servir i en molts dels espais de relació de la ciutadania, especialment a la mateixa justícia espanyola, el català és residual, per no dir inexistent, i solament cal recordar la renuncia dels presos polítics catalans a utilitzar la llengua catalana, un greu error.

Si el diagnòstic, insistint en termes mèdics, és que la llengua catalana està malalta, seria lògic i coherent que la pròxima Marató de TV3 fos dedicada a la cura de la llengua catalana. Seria una gran fita i veuríem realment com la grandesa de la solidaritat catalana, tantes vegades expressada de forma brutal en totes les maratons al llarg d’aquests anys, es reproduiria i segur que augmentaria. Salvar la llengua catalana és també una mostra de solidaritat nacional i internacional i tota una Marató dedicada a la llengua catalana, parlada per més de 10 milions de ciutadans, seria un veritable revulsiu.

Si ens hi posem totes les entitats que treballen per la llengua (Òmnium, Plataforma per la Llengua, la CAL…) i s’acabés formulant una proposta, als responsables de la Marató de TV3 els ho posaríem molt difícil per dir que no, per negar-s’hi, ja que la llengua i la cultura catalana es troben en emergència i en perilla la vitalitat i presència en tots els àmbits de vida, malgrat que n’hi hagi que encara continuen amagant el cap sota l’ala.

Volem i exigim una Marató de TV3 dedicada a la defensa de la llengua catalana.