Dijous, 22 d'abril de 2021 - Edició 1001
La República

Aznar tindrà raó: L’independentisme anant de cap a la trencadissa

Seguim, lamentablement, dins de la monarquia espanyola i en conseqüència som en una Generalitat monàrquica

Joan Puig
Joan Puig 06/04/2021
L'expresident del govern espanyol José María Aznar en presentar el seu llibre a Barcelona, el 28 de novembre de 2018.

Veient com van les negociacions per formar govern, va tan malament, que Aznar va pel camí de veure com la seva profecia pot convertir-se en una de les pàgines d’or de la història d’Espanya. L’expresident va dir fa mesos que l’independentisme esclataria en una guerra civil, i ara com ara estem més propers a donar-li la raó que no pas a reconduir les relacions entre independentistes.

Aquest diumenge el president Torra deia en una entrevista que si ERC i Junts no tenien acord de govern volia dir que se seguien matant. I avui veient la reacció a la sortida de la mesa del diputat Cuevillas un té la sensació que, o són molt bons actors o els negociadors d’ERC i Junts estan més allunyats que mai.

El pròxim capítol serà si, en lloc de donar per bo, a la mesa del Parlament, el relleu de l’advocat per Aurora Madaula, per pressionar en les negociacions amb Junts, els republicans acaben avalant el candidat anunciat dels comuns. Una mostra de com de malament van les negociacions, la tenim tant en la insinuació que Junts podria optar per votar Pere Aragonès com a president, però quedant-se a l’oposició, com en la reacció dels sectors més ultres dels republicans que han corregut embogits a avalar la proposta. Un govern d’ERC sense Junts quedaria en mans de l’unionisme de comuns i socialistes i amb la CUP desubicada des que va decidir no trencar els ous.

En definitiva si la societat civil independentista, les entitats civils com Òmnium i l’ANC, no s’espavilen podem assistir estupefactes a inscriure en lletres d’or de la Generalitat monàrquica la frase èpica d’Aznar. L’independentisme hegemònic trencat pel mig en una guerra civil que no s’atura i que els líders independentistes no saben o no volen aturar.

La gent va votar govern independentista i, si no s’arriba a cap acord, cal exigir noves eleccions. Cal tornar a la gent la possibilitat de tornar a decidir abans que el govern caigui en mans de l’unionisme. Junts: si no voleu o no us agrada el pacte anem a noves eleccions. ERC: si no voleu o no us agrada el pacte, anem a noves eleccions. No cal tindre por a la democràcia de les urnes, perquè sense independència no tindrem Generalitat republicana, perquè seguim, lamentablement, dins de la monarquia espanyola i en conseqüència som en una Generalitat monàrquica.