Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Ximo Puig i Pere Aragonès creen un grup de treball per captar fons europeus

Ambdós presidents sumen llurs crítiques a l’efecte capitalitat de Madrid

Redacció 08/09/2021
Roda de premsa conjunta Ximo Puig-Pere Aragonès (Las Províncias)

Els presidents de les Generalitats valenciana, Ximo Puig, i catalana, Pere Aragonès, han mantingut una llarga reunió, seguida per una també molt extensa roda de premsa conjunta, al Palau de la Generalitat de València. Del llistat de temes tractats en destaca la creació d’un grup de treball per generar sinergies en la captació d’ajudes europees. Sempre amb la pandèmia com a prioritat a superar, altres temes, a desenvolupar en reunions de treball específiques són les infraestructures, amb el corredor mediterrani com a tema estrella d’aquest apartat, i les energies renovables. El tercer gran àmbit és el de la cultura, amb una nova crida a poder tenir reciprocitat en els canals públics dels dos territoris.

El MHP Pere Aragonès ha subratllat que es tracta d’un dia especial pel que suposa d’establir nous ponts i vies de col·laboració d’una “història compartida i un futur conjunt”. La situació financera és un dels llasts que afecten ambdós països: »Defensem la necessitat de més finançament per a Catalunya, València i Les Balears. Hi ha un infrafinançament en molts àmbits, però també en el sanitari, agreujat per la pandèmia«.

Preguntats sobre com pot ser de duradora aquesta relació entre tots dos territoris en el cas que el procés independentista segueixi endavant, Puig ha evitat pronunciar-s’hi: “Catalunya té el seu projecte. Tenim un diàleg des de mirades diferents. No compartim fulls de ruta, però tenim un interès comú, amb molt recorregut. No cal anar més enllà del que avui estem fent. Respecte i diàleg”, ha rematat.

Els dos dirigents han subratllat la necessitat d’un espai comú dels mitjans de comunicació, que es tradueix en la reciprocitat entre Àpunt i TV3. «La d’avui serà una imatge habitual en els anys que ve», ha indicat Aragonès respecte a la recuperació de les relacions bilaterals. Aragonès ha detallat que comparteixen el diagnòstic de la manca de finançament i del dèficit fiscal que afecta les dues regions. I, a més, el Govern coincideix en l’anàlisi sobre “l’efecte capitalitat de Madrid. Hi efectes negatius de la centralització i donarem suport a les iniciatives que puguin venir per combatre la diferència”. Podeu veure’n la compareixença sencera: